Η νικοτίνη βάζει φρένο στον κορονοϊό;

Αρχίζει μεγάλη έρευνα στη Γαλλία μετά τη διαπίστωση ότι, μεταξύ 500 νοσηλευομένων για Covid-19, μόλις το 5% είναι καπνιστές

Δοκιμές πρόληψης και θεραπείας του νέου κορονοϊού με τσιρότα νικοτίνης θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλο νοσοκομείο στη Γαλλία, αφού, σύμφωνα με ερευνητές, η νικοτίνη είναι πιθανόν να έχει κάποια προστατευτική δράση.

Η υπόθεση της έρευνας υποστηρίζεται από την ύπαρξη χαμηλού ποσοστού καπνιστών μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών της Covid-19, όπως έχει διαπιστωθεί από σειρά μελετών ανά τον κόσμο. Η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος θα έρθει από τα αποτελέσματα γαλλικής έρευνας που πραγματοποιείται επί 350 νοσηλευόμενων ασθενών και 150 ελαφρύτερων περιστατικών της Covid-19 στο νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière.

«Μεταξύ των ασθενών αυτών δεν υπάρχουν παρά 5% καπνιστές» δήλωσε ο καθηγητής Ιατρικής Zahir Amoura, επικεφαλής της μελέτης. «Δηλαδή υπάρχουν 80% λιγότεροι καπνιστές μεταξύ των ασθενών της Covid-19 σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό, ίδιου φύλου και ηλικίας».

«Σύμφωνα με την υπόθεση, η νικοτίνη προσκολλάται στον κυτταρικό υποδοχέα που χρησιμοποιείται από τον κορονοϊό και τον εμποδίζει να προσκολληθεί» και, κατά συνέπεια, να διεισδύσει στα κύτταρα και να εξαπλωθεί στον οργανισμό» δηλώνει ο καθηγητής Jean-Pierre Changeux του Ινστιτούτου Παστέρ, επιφανής νευροβιολόγος, ειδικός στους νικοτινικούς υποδοχείς.

Αφού άναψε το πράσινο φως με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας, τα τσιρότα νικοτίνης θα χορηγηθούν με διαφορετικές δοσολογίες σε τρεις δοκιμές: προληπτικά σε υγειονομικό προσωπικό, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προστατευτική δράση, θεραπευτικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς, για την άμβλυνση των συμπτωμάτων τους, και, τέλος, σε βαριά περιστατικά που βρίσκονται στην Εντατική. Οι γιατροί προειδοποιούν ωστόσο τον γενικό πληθυσμό να μη σπεύσει να ανάψει τσιγάρο, γιατί, ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι προστατεύει από τον κορονοϊό, σίγουρα σκοτώνει με άλλους τρόπους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα