Σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα για τον στρεπτόκοκκο!

Οποιος θέλει να ελέγξει αν έχει το μικρόβιο θα πρέπει να πάει σε νοσοκομείο για το τεστ, όπως τονίζουν οι ειδικοί

Διάχυτη είναι η ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων του στρεπτόκοκκου στα παιδιά μετά τον τραγικό θάνατο του 7χρονου από την Ημαθία στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Εκτοτε παρατηρείται αυξημένη ζήτηση στα αυτοδιαγνωστικά strep tests και τα αντιβιοτικά από τους γονείς, οι οποίοι επικοινωνούν καθημερινά με τα φαρμακεία προκειμένου να μάθουν εάν υπάρχουν διαθέσιμα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, τόνισε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στα δύο βασικά αντιβιοτικά για τον στρεπτόκοκκο. Σε ό,τι αφορά τα αίτια, εξήγησε: «Σαφώς είναι οι εξαγωγές, αλλά και η έλλειψη σε πρώτη ύλη, όπως βέβαια και η τακτική κάποιων φαρμακευτικών εταιριών που θεωρούν ότι η κυκλοφορία φαρμάκων χαμηλού κόστους είναι ασύμφορη για αυτές».

Ελλείψεις υπάρχουν και στα γενόσημα αντιβιοτικά, παρότι πολλοί ασθενείς τα αποφεύγουν αναίτια, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά από τα πρωτότυπα. Σε ό,τι αφορά τα strep tests, ο κ. Λουράντος υπογράμμισε ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να τα προμηθεύεται από τα φαρμακεία, αλλά αυτό είναι δώρον άδωρον, καθώς δεν μπορούν να γίνουν ούτε στο φαρμακείο ούτε στο σπίτι του. Οποιος θέλει να ελέγξει αν έχει το μικρόβιο θα πρέπει να πάει σε νοσοκομείο για να κάνει το τεστ, καθώς πρόκειται για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Αλλά και πολλοί γονείς στη Θεσσαλονίκη δεν βρίσκουν αντιβιοτικά κατά του στρεπτόκοκκου και strep tests, πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο, αφού οι ελλείψεις, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, είναι και εκεί μεγάλες. Κι αυτό γιατί τα αποθέματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως δήλωσε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης, οι εταιρίες καλύπτουν περίπου το 10% των ποσοτήτων που οι ίδιοι χρειάζονται. Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, τα ράφια των φαρμακείων σταδιακά αδειάζουν και δίνονται με το σταγονόμετρο τα δύο αντιβιοτικά για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου, η πενικιλίνη και η αμοξυκιλλίνη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα