Τι αλλάζει στις μετεγγραφές των φοιτητών

Με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια θα πραγματοποιηθούν οι μετεγγραφές φοιτητών που αφορούν τους επιτυχόντες της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν στη ρύθμιση και αυτοί που εισήχθησαν το 2011. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για τις μετεγγραφές, κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες. Στόχος είναι να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για μετεγγραφή τον Ιανουάριο, ενώ τα πιστοποιητικά θα εξετάζονται και θα εγκρίνονται από την Κεντρική Υπηρεσία Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας.

Με την εν λόγω τροπολογία εισάγεται για πρώτη φορά ως κριτήριο για μετεγγραφή το κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο ανέρχεται στα 6.000 ευρώ. Για τους φοιτητές που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες ή πάσχουν από σοβαρή ασθένεια ή ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες το ετήσιο εισόδημα διπλασιάζεται και υπολογίζεται στα 12.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν εκκαθαριστικό σημείωμα του 2011, ωστόσο πολλοί από αυτούς είναι πιθανόν να έχασαν τη δουλειά τους το 2012. Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να ζητά από τους δικαιούχους να καταθέσουν έγγραφα που θα βεβαιώνουν ότι και οι δυο γονείς του είναι άνεργοι το τελευταίο εξάμηνο ή το τελευταίο έτος ο ένας από τους γονιούς του.

Για πρώτη φορά, επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής για αντίστοιχα τμήματα με αυτό που φοιτούν σε έως και δύο πανεπιστημιακά ή τεχνολογικά Ιδρύματα. Διευκρινίζεται ότι η μεταφορά της θέσης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από ΑΕΙ σε ΑΕΙ και από ΤΕΙ σε ΤΕΙ, ενώ οι μετεγγραφές δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% του συνόλου των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα. Μετεγγραφή θα μπορούν να πραγματοποιήσουν και όσοι επιτυχόντες δεν έκαναν εγγραφή στο Ιδρυμα που εισήχθησαν, καθώς αυτό μπορεί να οφείλεται σε οικονομικούς λόγους ή λόγους υγείας.

Οπως ορίζεται στη διάταξη, τα κριτήρια μετεγγραφής είναι, με σειρά προτεραιότητας, οικονομικά, δηλαδή το κατά κεφαλήν εισόδημα, και κοινωνικά. Σε αυτά εμπίπτουν οι σοβαρές ασθένειες (αιμοκάθαρση, μεταμόσχευση μυελού των οστών, μυϊκή δυστροφία) και τα κινητικά προβλήματα. Δευτερευόντως, στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων ανήκουν και οι δικαιούχοι που έχουν αδελφό ή αδελφή, φοιτητή ή φοιτήτρια σε προπτυχιακό επίπεδο που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία των γονέων του. Η τροπολογία για τις μετεγγραφές, όπως περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση, προωθείται «με δεδομένο την ένταση της δημοσιονομικής και κοινωνικής κρίσης» και με σκοπό «να θεραπεύσει τις τυχόν αδικίες από νομοθετικές πρωτοβουλίες παλαιότερων ετών».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα