Επιτέλους! Η Εκκλησία αντέδρασε στον (νέο) αιφνιδιασμό

Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι θα ανοίξει τους ναούς τα Θεοφάνια, ενώ το Μαξίμου απειλεί με… καταστολή

Στα χαρακώματα βρίσκεται η Εκκλησία της Ελλάδος με την κυβέρνηση, μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να ανοίξει τους ιερούς ναούς, ώστε να συμμετάσχουν οι πιστοί στη θεία λειτουργία των Θεοφανίων. Η αιφνιδιαστική απόφαση της Πολιτείας να κλείσει τους ιερούς ναούς για ακόμα μία εβδομάδα χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με την Εκκλησία οδήγησε τις σχέσεις των δύο θεσμών να ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί.

Στην έκτακτη συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, η ΔΙΣ εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς τη λειτουργία των ιερών ναών και την παρουσία των πιστών κατά την εορτή των Θεοφανίων, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις του περασμένου Σαββάτου, και αποφάσισε ομοφώνως ότι δεν συναινεί στα νέα μέτρα ως προς τη λειτουργία των ιερών ναών.

Αντίθετα, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία. Παράλληλα, εντέλλεται οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη θεία λειτουργία και τον Αγιασμό των Υδάτων εντός των εκκλησιών κατά την εορτή των Θεοφανίων, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην προηγούμενη ΚΥΑ.

Η ΔΙΣ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπήκε στη διαδικασία να επικοινωνήσει με τη διοικούσα Εκκλησία και να την ενημερώσει για τα νέα μέτρα που είχε σκοπό να λάβει. Έτσι, αποφάσισε να της αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας, θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επίλυσης των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο ελληνικό κράτος.

Επίσης, με μία έξυπνη κίνηση προσπάθησε -μάταια- να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση, κάνοντας αναφορά στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Από τη μία απηύθυνε έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες, και από την άλλη τόνισε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους». Ωστόσο, η κυβέρνηση αντέδρασε στην απόφαση της Εκκλησίας και εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί η ηγεσία της την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία.

«Εφαρμογή του νόμου»

«Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση, αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση, ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ.

Στο ενδεχόμενο να υπάρχουν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έξω από τους ναούς την ημέρα των Θεοφανίων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας σχολίασε πως «ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», εννοώντας, προφανώς, ότι πρόκειται για μεγάλο πολιτικό κόστος.

Αρκετοί ιερείς, πάντως, μιλώντας στη «δημοκρατία» κάνουν λόγο για μία δίκαιη απόφαση της ΔΙΣ και εκφράζουν την αγανάκτησή τους απέναντι στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι τους απογοήτευσε και ότι δεν πρόκειται να το ξεχάσουν.

Κοζάνη: Πορεία διαμαρτυρίας για τα παρανοϊκά lockdowns

Πορεία με αυτοκίνητα έκαναν χθες κάτοικοι και επαγγελματίες της Κοζάνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συνεχή περιοριστικά μέτρα που, πλέον, απειλούν ευθέως την επιβίωσή τους αλλά και για να ζητήσουν πρόσθετη οικονομική ενίσχυση.

Με το σύνθημα «Ολοι μαζί: Συμμετέχουμε, διαμαρτυρόμαστε, απαιτούμε», δεκάδες εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων Εστίασης και εμποροβιοτεχνών παραγωγών λαϊκών αγορών, μελισσοκόμων, ιδιοκτητών ταξί, αυτοκινητιστών, γυμναστηρίων, υδραυλικών και άλλων επαγγελμάτων από τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου έφτασαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας.

Οπως ξεκαθάρισαν μέσα από ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, η διαμαρτυρία αυτή δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με ιδεολογικές και κομματικές σκοπιμότητες, αλλά πραγματοποιήθηκε λόγω της επιτακτικής ανάγκης για οικονομική στήριξη. «Οι επιχειρήσεις μας είναι ένα βήμα πριν από τον γκρεμό» ανέφεραν, μεταξύ άλλων.

Η εκδήλωση ήταν άλλη μία κραυγή αγωνίας από την περιοχή, καθώς το τελευταίο διάστημα βιώνει πολλαπλή κρίση, υγειονομική και παραγωγική. Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης αντιμετωπίζει μια δυσανάλογα δύσκολη κατάσταση, λόγω των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων του lockdown που διαρκεί 80 ημέρες, αλλά και λόγω της ύφεσης εξαιτίας της σταδιακής απολιγνιτοποίησης που υφίσταται εδώ και μια δεκαετία.

Από την πλευρά τους, σύσσωμοι οι εμπορικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, οι συλλογικότητες και τα κόμματα δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των επαγγελματιών, οι οποίοι βιώνουν δύσκολες καταστάσεις με τα καταστήματα κλειστά από τις 16 Οκτωβρίου.

Πρώτοι εμβολιασμοί στα γηροκομεία

Από το γηροκομείο «Σπίτι της Χριστιανικής Αγάπης», στα Μελίσσια, άρχισαν χθες οι πρώτοι εμβολιασμοί στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Οι Κινητές Ομάδες Υγείας βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο ίδρυμα, προκειμένου να εμβολιάσουν όσους ηλικιωμένους μένουν σε αυτό. Μάλιστα, το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Αργότερα χθες το μεσημέρι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έκανε γνωστό, με ανάρτησή του στο facebook, ότι η πρώτη που εμβολιάστηκε από τη συγκεκριμένη μονάδα ήταν η Δέσποινα Χάλαρη, που έχει συμπληρώσει τα 95 της χρόνια. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με πολλά χαμόγελα και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκστρατεία εμβολιασμού θα συμμετάσχουν συνολικά 20.000 ηλικιωμένοι, που διαμένουν σε περίπου 350 μονάδες φροντίδας σε όλη τη χώρα, ιδιωτικές και μη, καθώς και οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτές. Οι εμβολιασμοί αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα.

Παράλληλα η σκυτάλη της «Ελευθερίας» (όπως ονομάζεται η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού) δόθηκε από χθες στους υγειονομικούς ολόκληρης της χώρας. Στη μάχη του εμβολιασμού έχουν ριχτεί συνολικά 42 νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη την επικράτεια. Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν επιπλέον 55 νοσοκομεία και έως τις 12 του μήνα θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα