Ο διχασμός των ειδικών

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν φανερώνουν μόνο την αποτυχία της πολιτικής αντιμετώπισης της πανδημίας, η οποία έχει εφαρμοστεί έως τώρα.

Δείχνει και το βαθύ ρήγμα που έχει σχηματιστεί στην επιτροπή των ειδικών. Οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ τους δεν προέκυψαν ως κεραυνός εν αιθρία. Άλλες είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιρροών και σκοπιμοτήτων και άλλες αποτέλεσμα άγνοιας των πραγματικών στοιχείων.

Όταν υπάρχουν «διπλά βιβλία» στον ΕΟΔΥ κι όταν οι πολιτικοί πειραματίζονται στου… κασίδη το κεφάλι και προσπαθούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες τους στους λοιμωξιολόγους, στις συγκυρίες και στον λαό, είναι αναμενόμενο να σχηματίζεται ένα πέπλο αδιαφάνειας σε ό,τι αφορά τα αληθινά δεδομένα της πανδημίας.

Η ασάφεια για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτο να οδηγήσει σε εσφαλμένες εκτιμήσεις, σε σφοδρές διαφωνίες και σε ολέθριες για το κοινωνικό σύνολο αποφάσεις. Γι’ αυτό η «δημοκρατία», που αποκάλυψε το θέμα με τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ για τον αριθμό των νοσούντων από κορονοϊό, έχει ζητήσει τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών, που έχει διχαστεί.

Η εφημερίδα μας έγραφε στις 20 Δεκεμβρίου 2020: «Όσοι επιστήμονες συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες αλλά και η πολιτική ηγεσία πρέπει να δώσουν στην κοινωνία, που δοκιμάζεται σκληρά και από την πανδημία και από την οικονομική κρίση που προκαλεί, εξηγήσεις για μια σειρά από ζητήματα.

Η κοινή γνώμη της χώρας μας θα μπορούσε να σχηματίσει εμπεριστατωμένη άποψη για όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, αν ετίθεντο στη διάθεσή της τα πρακτικά της επιτροπής για τον κορονοϊό. Αφού, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική άποψη, “τα έχουμε πάει καλά” με τον κορονοϊό, γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά;»

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών θα βοηθήσει τη Δικαιοσύνη να σχηματίσει άποψη για το ποιος ευθύνεται για το χάος που έχει δημιουργηθεί με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και για το βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές αλλά και στην οικονομία, που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι πολίτες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα