Τουρκικοί ελιγμοί για το ενεργειακό

Όσο συνεχίζεται ο ρωσοουκρανικός πόλεμος, η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη με τα κέρδη της να είναι χειροπιαστά και η Ελλάδα κερδίζει πολλά λόγια συμπάθειας και πλειάδα αόριστων υποσχέσεων για «στρατηγικές» συμμαχίες και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αστάνα του Καζακστάν πρότεινε τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία για να στραφούν προς τα εκεί, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, οι ροές από τους δύο αγωγούς Nord Stream.

Μάλιστα, διαφήμισε την Τουρκία ως ιδανικό ενεργειακό κόμβο, λέγοντας ότι «η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη. […] Οι τιμές του αερίου, που τώρα βρίσκονται στα ύψη, θα μπορούσαν μέσω ενός τέτοιου κόμβου να καθορίζονται χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές αποφάσεις».

Ο Ερντογάν, πονηρά ποιών, δεν απάντησε αμέσως στην πρόταση Πούτιν για το φυσικό αέριο, αλλά υποσχέθηκε να συνεχίσει να βοηθά τον… επισιτισμό κρατών που βρίσκονται σε ανάγκη, λέγοντας πως «θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα στις υπανάπτυκτες χώρες μέσω Τουρκίας» και επιπλέον ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία για το άνοιγμα νέου πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπη!

Τα κέρδη της Τουρκίας αποτελούν διπλωματικά λάφυρα ενός πολέμου στον οποίο δεν συμμετέχει – ακριβώς επειδή έχει δηλώσει ότι παραμένει ουδέτερη.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει την Ελλάδα συνεταίρο στη χασούρα της Ε.Ε., προσυπογράφοντας όλες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, έχει ξηλώσει αμυντικά συστήματα από τα νησιά για να τα στείλει στην Ουκρανία, έχει κηρύξει τον… πόλεμο (τουλάχιστον έτσι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης) στη Ρωσία και η Βουλή άκουσε σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας τις δημηγορίες «μαχητών» μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ.

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξηγήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με απλά λόγια, τι ακριβώς επιδίωκε -πλην της καραμέλας για «σωστή πλευρά της Ιστορίας»- με την πολιτική του στον ρωσοουκρανικό πόλεμο και τι χειροπιαστό και μετρήσιμο έφερε ως κέρδος για την Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα