Η Ελλάδα στα πρόθυρα ενός κοινωνικού κραχ

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) δείχνουν το βάθος και το εύρος της ζημιάς που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά από την επέλαση της ακρίβειας.

Οι Έλληνες φτωχαίνουν, κόβουν βασικά είδη ανάγκης και «πολυτέλειες», όπως η ψυχαγωγία, περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας, αναβάλλουν εργασίες συντήρησης των οικιών τους, μειώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους απασχολούμενοι και με επιπλέον εργασία (όσοι είναι αρκετά τυχεροί και δύνανται να το πράξουν) και, γενικά, «στενεύουν» και μικραίνουν τις ανάγκες τους για να χωρέσει ο… μήνας στο πενιχρό εισόδημά τους.

Και ενώ οι πολλοί δυσπραγούν, πλουτίζουν όσοι προσπαθούν να τους πείσουν ότι καλύτερα δεν γίνεται. Η προπαγάνδα είναι προσοδοφόρο επάγγελμα για αυτούς που τη σκαρφίζονται και σανίδα σωτηρίας για όσους χρειάζονται τις υπηρεσίες προπαγανδιστών.

Τα χρόνια που ακολούθησαν την υπαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς μνημονιακής ομηρίας, οι αλληλοδιάδοχες κυβερνήσεις δεν έπαψαν να αφηγούνται ιστορίες επιτυχίας, αντιμετώπισης των καίριων προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία, δρομολόγησης θετικών εξελίξεων για την οικονομία, ανάσχεσης του ρυθμού αύξησης της ανεργίας ή ακόμη και δραστικής καταπολέμησής της και άλλα παρόμοια. Φυσικά, όλες οι θετικές αναγνώσεις της πραγματικότητας ήταν είτε εσφαλμένες και υπεραισιόδοξες είτε ανερυθρίαστα ψέματα που εκστομίζονταν για ψηφοθηρικούς λόγους.

Και τώρα συμβαίνει το ίδιο. Η κοινωνία καταρρέει και παραδίδεται στην ανέχεια, ενώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα βλέπει όλα ρόδινα σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της, ενώ στον πρωθυπουργό φαίνονται σαν «περιττώματα» («crap» στην αγγλική) μόνο οι καταγγελίες για την ολοκληρωτική αντιμετώπιση των ΜΜΕ.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να κουκουλωθεί η μαζικότητα της ανέχειας κάτω από το «χαλί» της καλοπέρασης των λίγων, οι φιλοκυβερνητικοί κάνουν συνεχώς μνεία στα «γεμάτα εστιατόρια», στην πληρότητα των ξενοδοχείων στα τριήμερα και στα «μπουζούκια, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο».

Δηλαδή, λένε στο 80% του πληθυσμού να μη διαμαρτύρεται για την πενία του, επειδή το 20% περνά άνετα και διασκεδάζει με την ψυχή του. Κι αυτή η διαστρέβλωση της αλήθειας είναι εξίσου άσχημη με το αληθινό πρόσωπο της εξουσίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα