Σκέψεις για «πάγωμα» του 30% των αποδείξεων

Στην κυβέρνηση εξετάζουν μείωση του ποσοστού και του πέναλτι, αλλά δεν θα αφορά όλους τους φορολογουμένους

Από την αρχή του έτους έχει επανέλθει η υποχρέωση κάλυψης του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια του 2020 είχαν ανακοινωθεί έκτακτες εξαιρέσεις από το μέτρο, κυρίως για όσους είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας και είχαν πληγεί τα εισοδήματά τους από την υγειονομική κρίση. Ωστόσο το προσωρινό μέτρο δεν επεκτάθηκε και το 2021, κάτι που σημαίνει πως όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν το 30% του εισοδήματός τους με κάρτα, με e-banking ή διατραπεζικά.

Πρόκειται για πολίτες που απέκτησαν το τρέχον έτος εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και εκμετάλλευση ακινήτων και θα πρέπει να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές δαπάνες έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν την επιστροφή της συγκεκριμένης υποχρέωσης, αγνοώντας ότι έχουν διορία μόλις… 30 ημερών για να συλλέξουν ηλεκτρονικές αποδείξεις, προκειμένου να καλύψουν το αφορολόγητο όριό τους.

Ωστόσο, στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι είτε να επαναφέρει τη ρύθμιση που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2020 είτε να ισχύσει μειωμένο ποσοστό για όσους έχουν πληγεί, με παράλληλη μείωση του πέναλτι 22% στη διαφορά μεταξύ ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκεντρώθηκαν.

Η μείωση δεν θα αφορά το σύνολο των φορολογουμένων, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν οι φορολογούμενοι 60 ετών και άνω, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από την πανδημία, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» ή όλοι οι παραπάνω που έχουν συγκεντρώσει ποσοστό αποδείξεων ίσο με το 20% του εισοδήματός τους και το πέναλτι του 22% για κάθε ευρώ που λείπει να περιοριστεί στο 11%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα