Ομογενείς: Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια στην Ελλάδα

Τι προβλέπει τροπολογία που κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή – Πώς θα επηρεαστούν οι απολαβές των δικαιούχων

Πλήρη εθνική σύνταξη στους ομογενείς με τη συμπλήρωση 30 ετών διαμονής στην Ελλάδα θεσμοθετεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τροπολογία που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

Πρόκειται για μια κίνηση που διευκολύνει την απονομή σύνταξης στους ανθρώπους αυτούς, κρύβοντας παράλληλα έντονο προεκλογικό άρωμα. «Με την προτεινόμενη διάταξη, αλλάζουμε τα 40 έτη διαμονής σε 30 για τους Ελληνες Βορειοηπειρώτες και τους Ελληνες Ποντίους που προέρχονται από τη Σοβιετική Ένωση, διότι για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα πριν από το 1990. Διευκολύνουμε, έτσι, την απονομή, από 01/01/2022, πλήρους εθνικής σύνταξης στους ανθρώπους αυτούς» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η εθνική σύνταξη που θα λάβουν αυξάνεται σε πραγματικούς όρους. «Με τη μείωση του ορίου για την πλήρη εθνική σύνταξη στα 30 χρόνια, πλέον, καθένας από τους ομογενείς αυτούς θα δει αντίστοιχη αύξηση στη σύνταξή του. Η πλήρης σύνταξη θα δίνεται πλέον στα 30 χρόνια παραμονής, ενώ αντίστοιχη θετική επίδραση θα υπάρχει και για όσους έχουν διαμονή μικρότερη των 30 ετών. Πρόκειται για μια έμπρακτη αναγνώριση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που η Πολιτεία χρωστούσε στους ομογενείς μας» εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ.

Στις τροπολογίες, που θα κατατεθούν από το υπουργείο στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ, περιλαμβάνεται επίσης ρύθμιση για την παράταση χωρίς προϋποθέσεις κατά έναν χρόνο της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων και των μελών των οικογενειών τους, για τους οποίους η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις μέχρι και το 2020. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 29-55 και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Επιπλέον, θα παρατείνεται με την ίδια διάταξη η ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού από το υπουργείο Εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ακόμα ότι θα ξεμπλοκάρει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για 7.500 χιλιάδες ανασφάλιστους υπερήλικες. «Η ρύθμιση που φέρνουμε προβλέπει ότι δεν χρειάζεται πλέον να ερευνάται εάν ο υπερήλικας έχει θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη, αλλά μόνο εάν λαμβάνει σύνταξη, οριστική ή προσωρινή, ή προκαταβολή σύνταξης, ίση ή ανώτερη από το επίδομα και περιγράφει τον μηχανισμό για τον σχετικό έλεγχο. Αυτό είναι πολύ πιο απλό και θα γίνεται σχεδόν αυτόματα από τον ΕΦΚΑ. Έτσι, πολλές εκκρεμείς αιτήσεις θα απαντηθούν αμέσως και πολλοί υπερήλικες δεν θα χρειάζεται πια να περιμένουν για να λάβουν ένα επίδομα που αποτελεί ουσιαστικά τον μοναδικό πόρο για τον βιοπορισμό τους» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα