Κομισιόν: Εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ ύψους 3.900.000.000 ευρώ

«Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»: Οι εννέα άξονες δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν

Το πράσινο φως για το ελληνικό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» του νέου ΕΣΠΑ άναψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με προϋπολογισμό 3,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους των Ταμείων ΕΤΠΑ και ΕΚΤ+, αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027 που εγκρίνεται από την Κομισιόν, με στόχο την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού τους ώστε να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από το «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» θα χρηματοδοτηθούν δράσεις όπως: 1) στήριξη παραγωγικών επενδύσεων με έμφαση στην καινοτομία, στην τεχνολογική προσαρμογή, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στη στροφή σε φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες και προϊόντα, 2) ανάπτυξη της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, 3) ενίσχυση της νέας – νεοφυούς επιχειρηματικότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας, 4) υποστήριξη της ανάπτυξης – υιοθέτησης καινοτομιών, 5) υπηρεσίες στήριξης της επιχειρηματικότητας και δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, 6) αναβάθμιση και ποιοτικός εκσυγχρονισμός του τουριστικού προϊόντος, 7) ενθάρρυνση clusters ή και συνεργασιών ΜΜΕ μεταξύ τους ή και με μεγαλύτερες επιχειρήσεις, 8) ανάπτυξη – αναβάθμιση δομών – μηχανισμών στήριξης επιχειρηματικότητας και 9) περιβαλλοντικές υποδομές – πράσινη ανάπτυξη. Μεταξύ των εμβληματικών δράσεων του προγράμματος περιλαμβάνονται το Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ, το Equifund και το Πράσινο Ταμείο για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Η στρατηγική του προγράμματος οργανώνεται σε τέσσερις βασικούς άξονες επενδύσεων στο πλαίσιο των αντίστοιχων Ταμείων. Ο πρώτος άξονας είναι η ενίσχυση της Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΤΠΑ), ο δεύτερος η ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας (ΕΤΠΑ), ο τρίτος η βελτίωση της Πρόσβασης Επιχειρήσεων σε Χρηματοδότηση (ΕΤΠΑ) και ο τέταρτος άξονας η Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Μετασχηματισμού (ΕΚΤ+).

Στο μεταξύ, στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα τρία πρώτα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου, που θα αφορούν μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα, αγροδιατροφή – πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αναπληρωτές υπουργοί Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα