Ο Σκρέκας επιβεβαίωσε τη «δημοκρατία»

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι το θέμα για τα πιστωτικά τιμολόγια στο λιανεμπόριο τροφίμων βρίσκεται εις γνώσιν του

Στο στάδιο των διαπιστώσεων για τα πιστωτικά τιμολόγια στο λιανεμπόριο τροφίμων παραμένει η κυβέρνηση. Με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας», ο Κώστας Σκρέκας παραδέχτηκε ότι το θέμα βρίσκεται εδώ και καιρό εις γνώσιν του υπουργείου, που όμως απλώς παρατηρεί χωρίς να παρεμβαίνει. Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, μέχρι τότε όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι πρακτικές αυτές δεν θα συνεχιστούν.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες παραγωγών ότι δέχονται πιέσεις από αγοραστές ή μεσάζοντες προκειμένου να γράψουν άλλη τιμή στο τιμολόγιο πώλησης προϊόντος σε σούπερ μάρκετ και άλλη μετά, τόνισε πως «το να έχουμε πιστωτικά σημειώματα, να έχουμε εκπτώσεις που δίνονται με αδιαφανή τρόπο, όπως στα σούπερ μάρκετ, είναι κάτι το οποίο βγήκαμε και το αναδείξαμε εμείς ως κυβέρνηση πριν από δύο μήνες κι εγώ προσωπικά και όχι μόνο. Γι’ αυτό έχω πει ότι ετοιμάζουμε νομοθετική ρύθμιση. Είναι μια μεταρρύθμιση ιδίως για εκείνες τις κατηγορίες όπου το ποσοστό αδιαφανών πιστωτικών σημειωμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, όπου θα βάλουμε επιτέλους ένα πλαίσιο που θα ρυθμίζει και θα προσφέρει διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο αποδίδονται οι εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ και στον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζονται οι τιμές στα ράφια. Δεν μπορούν να αυξάνονται οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπέρογκα ώστε να έρχονται μετά δήθεν να κάνουν εκπτώσεις» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Διαστρέβλωση

Ο κ. Σκρέκας επιχείρησε ακόμα μια φορά να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα γύρω από τις τιμές, διαπιστώνοντας ίδιες ή χαμηλότερες τιμές από πέρυσι. Εικόνα που διαψεύδει πρόσφατη έρευνα του ΙΝΚΑ, σύμφωνα με την οποία το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ακριβότερο κατά 20% σε σχέση με το 2022. Οι τιμές, πάντως, στο ράφι δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε το 2024, απλώς θα μπει ένα φρένο στις ανατιμήσεις. Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η διοίκηση της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Αριστοτέλη Παντελιάδη να επισημαίνει ότι θα εκλογικευτεί ο πληθωρισμός, οι τιμές όμως δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν προ δύο ετών.

Οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ υπογράμμισαν ότι η παράταση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους (δεν μπορεί να κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 2021) αποτελεί παρεμβατισμό, που δημιουργεί δυσλειτουργίες στην αγορά. Ανέφεραν ότι κάθε μέτρο σε έκτακτες συνθήκες είναι θεμιτό, αλλά αυτό για το περιθώριο κέρδους τείνει να κλείσει τα τέσσερα χρόνια, με τις καταναλωτικές τάσεις να έχουν αλλάξει και τις εταιρίες να μην μπορούν να ασκήσουν εμπορική πολιτική. Η ένωση τάχθηκε κατά της κατάργησης των προσφορών, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν επιζήμια για τους καταναλωτές.

Χαρακτήρισε δε μύθο ότι οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη, με τον γενικό διευθυντή της ΕΣΕ Απόστολο Πεταλά να υποστηρίζει πως η τελική τιμή οποιουδήποτε προϊόντος εξαρτάται από την τιμή αγοράς, το μεικτό περιθώριο και τον ΦΠΑ. Αυτά δεν είναι τα ίδια σε όλη την Ευρώπη και ειδικά ο ΦΠΑ είναι από τους υψηλότερους στη χώρα μας, ενώ οι μισθοί οι χαμηλότεροι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα