Παρακάλια Χατζηδάκη προς τους τραπεζίτες

Διασύνδεση των POS με τις ταμειακές, προμήθειες των POS, αλλά και επιτόκια στα στεγαστικά στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης

Συνάντηση με τους τραπεζίτες είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης. Στο μενού βρέθηκε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, οι προμήθειες των POS, αλλά και τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια. Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τις τράπεζες και τους παρόχους POS να «τρέξουν» και από τη δική τους πλευρά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Πιο αναλυτικά ζητήθηκε:

Τόσο από τις τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως πάροχοι POS όσο και από τις τράπεζες που εκπροσωπούν παρόχους POS να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκαιρη προμήθεια POS και τη διοχέτευσή τους στους πελάτες τους, καθότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται καθυστέρηση που οφείλεται σε έναν βαθμό και στην υποχρεωτική επέκταση της εγκατάστασης POS σε 35 κλάδους λιανικής.

Από τους παρόχους POS να επιταχύνουν τόσο τις αναβαθμίσεις όσο και τις διασυνδέσεις των συστημάτων τους με τις ταμειακές μηχανές και να παρέχουν περαιτέρω τρόπους καλύτερης εξυπηρέτησης στο κοινό τους.

Σημειώνεται πως με κοινή επιστολή που απέστειλαν προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη φορείς της αγοράς (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) ζητούν εξάμηνη παράταση στη διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Ακόμα ένα θέμα που τέθηκε στις τράπεζες, χωρίς το υπουργείο Οικονομικών να λάβει κάποια απάντηση προς το παρόν, είναι το αίτημα στους παρόχους POS και στις τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως εκκαθαριστές συναλλαγών να διερευνήσουν άμεσα τα περιθώρια μείωσης των προμηθειών για τις συναλλαγές μικρής αξίας, αλλά και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ψιλικατζίδικα και περίπτερα

Σημειώνεται πως μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κλάδοι όπως ψιλικατζίδικα και περίπτερα, που διαθέτουν προϊόντα πολύ χαμηλής αξίας και το ποσοστό κέρδους τους είναι ιδιαίτερα μικρό, όπως για παράδειγμα στα τσιγάρα.

Νωρίτερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κωστής Χατζηδάκης είχε ζητήσει από τις τράπεζες να διατηρήσουν και φέτος τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, δηλαδή το πλαφόν που έχει μπει στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο λήγει στο τέλος Μαρτίου.

Παράταση στη διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS ζήτησαν με κοινή επιστολή που απέστειλαν, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ζητώντας επίσης την αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων που χρήζουν άμεσων λύσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα