Ντέρμπι μεταξύ Moderna, Pfizer: 95% – 94%

Αίσθηση προκαλούν τόσο τα ποσοστά επιτυχίας των εμβολίων τους κατά του ιού όσο και οι αναθεωρήσεις προς τα πάνω!

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει η μάχη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για το εμβόλιο που θα αντιμετωπίσει -και τελικά θα φρενάρει- την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Χθες, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την τελευταία της ανακοίνωση, η Pfizer Inc γνωστοποίησε ότι τα τελικά αποτελέσματα από την τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά του Covid-19 δείχνουν αποτελεσματικότητα 95%, σημειώνοντας συγχρόνως πως έχει τα απαιτούμενα στοιχεία ασφάλειας δύο μηνών και ότι σχεδιάζει να ζητήσει επείγουσα έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων τις προσεχείς ημέρες.

Η εταιρία δήλωσε επιπλέον ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε με τη συνεργασία της από τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech SE είναι συνεπές με τα ηλικιακά και εθνικά δημογραφικά χαρακτηριστικά και δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, στοιχεία που σημαίνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο. Η αποτελεσματικότητά του δε σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στον ιό, είναι μεγαλύτερη του 94%. Τα στοιχεία της τελικής ανάλυσης γίνονται γνωστά λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που έδειχναν αποτελεσματικότητα άνω του 90% και ενώ η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna Inc ανακοίνωσε τη Δευτέρα αντίστοιχα στοιχεία αποτελεσματικότητας για το δικό της εμβόλιο κατά του Covid-19. Το γεγονός βέβαια προκαλεί ευλόγως και ερωτήματα αναφορικά με τον δεδομένο εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών και κατά πόσο αυτός τελικά επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία τόσο η Pfizer/BioNTech όσο και η Moderna σπεύδουν να κάνουν ανακοινώσεις.

Η Pfizer εντούτοις χθες γνωστοποίησε ότι υπήρξαν 170 περιστατικά της νόσου στην κλινική δοκιμή με τη συμμετοχή άνω των 43.000 ατόμων από τα οποία τα 162 ανήκαν στην ομάδα του placebo και οκτώ στην ομάδα του εμβολίου.

Δέκα άτομα ανέπτυξαν σοβαρή μορφή της νόσου, αλλά μόνο ένα από αυτά είχε λάβει το εμβόλιο. Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης ότι οι παρενέργειες είναι στην πλειονότητά τους ελαφρές και εξαφανίζονται σύντομα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα