Θρίαμβος για το εμβόλιο της Moderna!

Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 94,5%, ενώ κανείς συμμετέχων δεν νόσησε βαριά!

Αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά του Covid-19 κατέθεσε η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές.

Δύο εβδομάδες αφού ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 94,5% με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία των δοκιμών της, η Moderna γνωστοποίησε χθες ότι από τους 196 συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές που ασθένησαν, οι 185 ανήκαν στην ομάδα του placebo και 11 στην ομάδα του εμβολίου, αριθμοί που παραπέμπουν σε αποτελεσματικότητα 94,1%, ενώ καμία μορφή σοβαρής νόσου δεν εμφανίστηκε στους συμμετέχοντες στην ομάδα του εμβολίου, πράγμα που παραπέμπει σε αποτελεσματικότητα 100%.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο πολύ υψηλής αποτελεσματικότητας. Τώρα πλέον έχουμε τα αποτελέσματα για να το αποδείξουμε» δήλωσε ο δρ Ταλ Ζακς, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Moderna. «Περιμένουμε ότι θα έχουμε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή της επιδημίας αυτής». Η ανακοίνωση της Moderna ακολουθεί την αντίστοιχη των BioNTech/Pfizer ότι το εμβόλιό τους, το οποίο χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία του RNA (mRNA), όπως και της Moderna, έχει αποτελεσματικότητα 95% και η Pfizer έχει ήδη καταθέσει αίτηση για επείγουσα έγκριση, γεγονός που της δίνει προβάδισμα μιας εβδομάδας απέναντι στη Moderna.

Αναφορικά με την έγκριση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως εντός του Δεκεμβρίου θα την εξετάσει, ενώ αντίστοιχη θα είναι η απόκριση των αμερικανικών ρυθμιστικών Αρχών. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα δύο πρώτα εμβόλια που θα εγκριθούν, των Moderna και BioNTech/Pfizer, θα είναι έτοιμα να χορηγηθούν στους Αμερικανούς πριν από τα Χριστούγεννα. Και τα δύο εμβόλια έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την προβλεπόμενη και πολύ μεγαλύτερη από το 50% που έχει θέσει ως κατώτατο όριο ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων. Αξίζει να σημειωθεί πως η διανομή του εμβολίου της Moderna αναμένεται να είναι ευκολότερη από των BionTech/Pfizer, διότι δεν απαιτεί εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα