Προβάλλοντας λάθος πρότυπα

Τα έκτροπα και τα επεισόδια που σημειώθηκαν αργά προχθές τη νύχτα κατά την απονομή των φετινών βραβείων MAD VMA 2022, αφού ξέσπασε άγνωστος καβγάς μεταξύ «γνωστών τράπερ», οφείλουν να τροδοφοτήσουν έναν γενικότερο προβληματισμό.

Δεν πρόκειται απλώς για ένα καταδικαστέο περιστατικό βίας ανάμεσα σε ορισμένα πρόσωπα καλλιτεχνικών, όπως αυτοχαρακτηρίζονται, συγκροτημάτων, έστω κι αν αρκετοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να ενυπάρχει και η παράμετρος της σκοπιμότητας για λόγους διαφημιστικούς και επικοινωνιακούς.

Το σοβαρότερο ζήτημα είναι ότι με αυτή την αφορμή χρειάζεται να αρχίσει μια ευρύτερη συζήτηση για όλα αυτά τα προϊόντα της εισαγόμενης υποκουλτούρας με την οποία επιχειρείται να «μπολιαστεί» η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα οι νεότερες και οι πολύ νεότερες ηλικίες.

Σε μια εποχή που η κρίση έχει πάρει γενικό χαρακτήρα και δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά και κοινωνικά πεδία, οι νέοι άνθρωποι αναζητούν με απόγνωση πρότυπα από τα οποία πιστεύουν ότι μπορούν να «πιαστούν» και να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα που βλέπουν μπροστά τους.

Η κρίση έχει επεκταθεί κατά ραγδαίο τρόπο στα θέματα αξιών και αρχών τα οποία διαπερνούν την κοινωνία. Κι αυτό είναι ίσως το πιο ευαίσθητο σημείο. Διότι εκεί εντοπίζονται οι κερκόπορτες από τις οποίες επιχειρούνται η δομική αλλοίωση και η στρέβλωση του ανθρώπινου χαρακτήρα προτού ακόμη προλάβει να διαπλαστεί πλήρως.

Με πρότυπα τη βία, το χρήμα, τις ναρκωτικές ουσίες και την ευκολία σε όλα επιχειρείται να συμπληρωθεί το «πρότυπο» της παγκοσμιοποίησης που από τη Δύση και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ προωθείται ως συνταγή επιτυχίας και ευτυχίας σε οικονομική και κοινωνική βάση. Οι τσαμπουκάδες, τα όπλα, οι μπράβοι και το ξύλο παρουσιάζονται και προβάλλονται ως δήθεν σύγχρονη κουλτούρα, η οποία θα υποκαταστήσει τις δήθεν ξεπερασμένες παραδόσεις και αντιλήψεις που συγκρότησαν και κράτησαν όρθιες κοινωνίες όπως η δική μας.

Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει στον απόηχο των απαράδεκτων επεισοδίων και των ξυλοδαρμών που σημειώθηκαν προχθές το βράδυ, ανεξάρτητα από όποια κίνητρα είχαν.

Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται να ενεργοποιήσει άμεσα τα ανακλαστικά της και να μην «προσπερνά» εύκολα και βιαστικά τέτοια σημάδια. Οι καιροί που έρχονται θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι και γι’ αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλα τα μέτωπα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα