Οι Ελληνες ιθαγενείς…

Ηταν θλιβερό το θέαμα της υποδοχής των τουριστών που ήρθαν με κρουαζιερόπλοια στη Θεσσαλονίκη από τον δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος τους καλωσόριζε κερνώντας τους… κουλούρια, ενώ χορευτικά συγκροτήματα χόρευαν συρτάκι και ζεϊμπέκικο για να απολαύσουν οι διεθνείς επισκέπτες μια εκδήλωση με τοπικό… χρώμα.

Αυτή η ανεκδιήγητη εικόνα παραπέμπει σε ταινίες περασμένων δεκαετιών, στις οποίες χαρωποί ιθαγενείς καλωσορίζουν τους δυτικούς θαλασσοπόρους φορώντας φούστες από άχυρα και μπανανόφυλλα, αναμένοντας τη δική τους ανταμοιβή – τις παραδοσιακές χάντρες και τα καθρεφτάκια, με τα οποία οι αποικιοκράτες «εξαγόραζαν» τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Το ελληνικό κράτος, όταν οι εκπρόσωποι των Αρχών υιοθετούν τέτοιου είδους νοοτροπίες, δείχνει να προορίζει τους πολίτες όχι για «σερβιτόρους» της Ευρώπης, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου (ένα οξύ και καθ’ όλα άδικο σχόλιο για το συγκεκριμένο, ιδιαίτερα απαιτητικό και τίμιο επάγγελμα), αλλά για γελωτοποιούς της Δύσης. Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να μάθουμε αν οι δήμαρχοι πόλεων όπως η Ρώμη, το Μόναχο, η Βαρκελώνη και το Παρίσι υποδέχονται με κουλούρια, χορούς και τραγούδια τούς τουρίστες.

Είναι αυτονόητο ότι οι ασχολούμενοι με τον κλάδο του τουρισμού οφείλουν να ασκούν τα επαγγελματικά καθήκοντά τους με ευσυνειδησία και η συμπεριφορά τους να είναι κόσμια, φιλική, αλλά σε καμιά περίπτωση δουλοπρεπής.

Οι Ελληνες δεν χρωστούν ευγνωμοσύνη στους ξένους επισκέπτες για την επιλογή τους να περάσουν κάποιες ημέρες στη χώρα μας. Οι τουρίστες που έρχονται εδώ το πράττουν επειδή θεωρούν ότι κάνουν καλό πρώτα και κύρια στους εαυτούς τους, όχι από… φιλάνθρωπα αισθήματα.

Ο λαός μας έχει και υπερηφάνεια και ιστορία και δυνατότητες να επιβιώσει χωρίς το τουριστικό συνάλλαγμα. Στην αρχαιότητα και κατά τη διάρκεια της υπερχιλιετούς διαδρομής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το έθνος μας δεν ζούσε από τον τουρισμό.

Η Ελλάδα μας διαθέτει και πλουτοπαραγωγικές πηγές και υποδομές και προδιαγραφές για να προκόψουν οι πολίτες και να διακριθούν στον παγκόσμιο στίβο του οικονομικού, πολιτισμικού και τεχνολογικού ανταγωνισμού.

Ας μην προκαλούν ορισμένοι το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα