Στη Βουλή η τροπολογία για το πλαφόν 3% στα επαγγελματικά μισθώματα

Κατατέθηκε στη Βουλή, με σκοπό να ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια, η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την επιβολή πλαφόν 3% στις αυξήσεις των επαγγελματικών μισθωμάτων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε επίσης τροπολογίες που αφορούν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών από τους ελέγχους για την αισχροκέρδεια αλλά και διάταξη για την απαγόρευση μεικτού κέρδους από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, πρώτων υλών κ.λπ. όταν το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο την περίοδο πριν από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Παρά τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, με πιο χαρακτηριστική αυτή της ΠΟΜΙΔΑ, η κυβέρνηση προχωρά τελικά στην επιβολή πλαφόν και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Στόχος είναι ενός δίκαιου ανώτατου ορίου αναπροσαρμογής των μισθωμάτων των επαγγελματικών και εμπορικών μισθώσεων που, όπως επισημαίνεται, θα προστατεύσει την ομαλή οικονομική λειτουργία των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και, εμμέσως, το εισόδημα των καταναλωτών.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά, οι τιμές των οποίων βρίσκονται ήδη στα ύψη. Έτσι, ενώ για τα επαγγελματικά μισθώματα οι αυξήσεις θα είναι έως 3%, η ρήτρα πληθωρισμού, που ανήλθε τον Μάρτιο σε 6,7%, θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά για τις κατοικίες και θα αυξάνεται μήνα με τον μήνα.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, η ρύθμιση που κατατέθηκε προβλέπει ότι για να υπάρξει δημοσιοποίηση της επωνυμίας επιχείρησης θα πρέπει είτε το διοικητικό πρόστιμο να είναι μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ είτε η επιχείρηση να έχει προβεί σε παραβίαση για δεύτερη φορά.

Η διάταξη ήρθε στον απόηχο των πολύ υψηλών προστίμων που επιβλήθηκαν σε τρεις πολύ γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ σε μία περίπτωση έφτασε, μάλιστα, τα 647.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα