Φίλιπποι: Στο φως κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα

Το σημαντικό εύρημα, το οποίο χρονολογείται στον 2ο ή στις αρχές του 3ου αι. μ.Χ., ανακάλυψαν 15 φοιτητές Αρχαιολογίας του ΑΠΘ που συμμετείχαν στις ανασκαφές

Εντυπωσιάζουν τα ιδιαίτερα σπάνια και πολύτιμα ευρήματα που έφεραν στο φως οι τελευταίες ανασκαφές στους Φιλίππους από φοιτητές Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, οι οποίοι ανακάλυψαν άθικτη κεφαλή αγάλματος του θεού Απόλλωνα!

Συγκεκριμένα, οι φετινές ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν ανατολικά της νότιας κύριας οδού (decumanus), στο σημείο που συναντά τον βόρειο άξονα της πόλης, τη λεγόμενη «Εγνατία», στην οποία και έλαβαν μέρος 15 φοιτητές του ΑΠΘ (11 προπτυχιακοί, δύο μεταπτυχιακοί και δύο υποψήφιοι διδάκτορες), υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Ναταλίας Πούλου, και με συνεργάτες τον επίκουρο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αναστάσιο Τάντση, και τον ομότιμο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλη Μέντζο.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στη φετινή ανασκαφή αποκαλύφθηκε η συνέχεια του μαρμαροστρωμένου δρόμου, στην επιφάνεια του οποίου εντοπίστηκε νόμισμα (χάλκινος φόλλις) του αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ (886-912), στοιχείο που βοηθά να προσδιοριστεί η διάρκεια χρήσης του δρόμου, ενώ, όπως φαίνεται, στο σημείο σύγκλισης της νότιας κύριας οδού και της «Εγνατίας» διαμορφωνόταν κατά τους αρχαίους χρόνους έως τους βυζαντινούς μια πλατεία στην οποία κυριαρχούσε ένα πλούσια διακοσμημένο οικοδόμημα, που μάλλον επρόκειτο για κρήνη, με τα ευρήματα της φετινής έρευνας να επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη και να κάνουν εμφανές το σχήμα και τη λειτουργία της.

Ομως, το πλέον σημαντικό εύρημα της ανασκαφής, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ήταν η κεφαλή ενός νεαρού άνδρα με πλούσια κόμη, την οποία κοσμεί ένα στεφάνι από φύλλα δάφνης και, όπως φαίνεται, ανήκε σε άγαλμα του θεού Απόλλωνα, χρονολογείται στον 2ο ή στις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. και πιθανώς κοσμούσε κρήνη, η οποία έλαβε την τελική της μορφή κατά τον 8ο έως τον 9ο αιώνα.

Τέλος, τονίζεται ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό και την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, με τις ανασκαφές να συνεχίζονται και την επόμενη χρονιά, ενώ υπενθυμίζεται ότι η περσινή έρευνα είχε φέρει στο φως τμήμα του πλούσιου διακόσμου της κρήνης μαζί με άγαλμα που εικονίζει τον Ηρακλή χωρίς γένια και με νεανικό σώμα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα