Οι διαβητικοί (και πάλι) εκπέμπουν SOS για το Οzempic

Το φάρμακο, το οποίο πολλοί χρησιμοποιούν για να χάσουν βάρος, έχει εξαφανιστεί από τα φαρμακεία

Παρά την έκτακτη εισαγωγή του φαρμάκου για διαβητικούς Ozempic, που έγινε από την Πολιτεία μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), οι ποσότητες ακόμα μια φορά δεν επαρκούν για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση, αφού οι αυξημένες ανάγκες των διαβητικών ασθενών που πραγματικά το χρειάζονται -και όχι για όσους το παίρνουν προκειμένου να αδυνατίσουν- δεν καλύφθηκαν.

Αυτό επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), χαρακτηρίζοντας μάλιστα «θολό» το τοπίο αναφορικά με τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με το αντιδιαβητικό φάρμακο Ozempic του 1mg, με αποτέλεσμα όσοι μπορούν να πληρώσουν το υψηλό κόστος συμμετοχής να προσέρχονται στα φαρμακεία με τη συνταγή του ιατρού ανά χείρας, αλλά να φεύγουν άπραγοι, αφού φάρμακο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. «Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι σοβαρό. Οι ποσότητες του συγκεκριμένου φαρμάκου του 1mg που προμηθεύτηκε η Πολιτεία, μέσω ΙΦΕΤ, εξαντλήθηκαν. Ενδεικτικό είναι ότι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης ζήτησε 400 τεμάχια Ozempic 1mg και έλαβε μόλις 72.

Η ενημέρωση που είχαμε από τις φαρμακαποθήκες ήταν ότι θα υπήρχε σταδιακός εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Ωστόσο πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού, πέραν της αρχικής παραλαβής, δεν αναμένονται άλλες ποσότητες» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΦΣΘ απέστειλε πριν από λίγες ημέρες επιστολή στο ΙΦΕΤ ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τον εφοδιασμό των φαρμακείων με το εν λόγω σκεύασμα του 1 mg.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΦΣΘ Γιώργος Κιοσές τονίζει: «Οπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση, μένουν έκθετοι τόσο οι ασθενείς όσο και οι φαρμακοποιοί, καθώς οι μεν έρχονται στα φαρμακεία με τις συνταγές που ήδη έχουν εκδώσει οι ιατροί και οι δε αδυνατούν να τους εξυπηρετήσουν. Για τον λόγο αυτό ζητούμε επίσημη ενημέρωση από το ΙΦΕΤ για το αν προβλέπεται και πότε νέος εφοδιασμός των φαρμακείων με το εν λόγω σκεύασμα, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Η σεμαγλουτίδη, που πωλείται με την επωνυμία Ozempic, είναι αντιδιαβητικό φάρμακο που ενδείκνυται ως πρόσθετο στη δίαιτα και την άσκηση για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, καθώς και τη μακροχρόνια διαχείριση βάρους, αφού ενδείκνυται επίσης ως πρόσθετο στη δίαιτα και την άσκηση για μακροχρόνια διαχείριση βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία. Μια ενέσιμη έκδοση (Ozempic) εγκρίθηκε για ιατρική χρήση στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2017 και σε Ευρωπαϊκή Ενωση, Καναδά και Ιαπωνία το 2018. Ενώ τον Ιούνιο του 2021 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την ένεση σεμαγλουτίδης, που πωλείται με την επωνυμία Wegovy, για μακροχρόνια διαχείριση βάρους σε ενηλίκους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα