«Οδύσσεια» των ασθενών Covid με τα αντιιικά!

Τεράστιες οι ελλείψεις που παρατηρούνται. Πολλοί αναγκάζονται να ταξιδέψουν από πόλη σε πόλη προκειμένου να βρουν το φάρμακο που επιθυμούν

Σε «οδύσσεια» έχει μετατραπεί η καθημερινή προσπάθεια χιλιάδων συμπολιτών μας, που είναι θετικοί στον κορονοϊό και προσπαθούν να βρουν αντιιικά φάρμακα που τους έχουν συνταγογραφηθεί, προκειμένου να αποφύγουν την εισαγωγή στο νοσοκομείο ή σε κλίνη ΜΕΘ! Τέτοια μάλιστα είναι η έλλειψη που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ώστε πολλοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται να ταξιδέψουν από πόλη σε πόλη για να βρουν το φάρμακο που επιθυμούν!

Αν και η έγκαιρη χορήγηση αντιιικού σκευάσματος είναι ζητούμενο για τους ασθενείς που υποφέρουν από κορονοϊό και οι οποίοι πρέπει να το λάβουν εντός 3 έως 4 εικοσιτετραώρων, εντούτοις η παράδοση των φαρμάκων γίνεται με χρονοβόρες διαδικασίες μέσω κούριερ και όχι άμεσα από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με κορονοϊό που χρειάζονται αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovit, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι είτε ηλικιωμένοι είτε άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα, με αρκετούς από αυτούς να δυσκολεύονται να μετακινηθούν προκειμένου να λάβουν τα τόσο απαραίτητα σκευάσματα για τη ζωή τους!

Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η ζήτηση για τα αντιιικά φάρμακα έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες με τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, καθώς συνταγογραφούνται καθημερινά περίπου 2.300 σκευάσματα, ενώ την ίδια στιγμή -παρόλο που υπάρχει διαθεσιμότητα σε φάρμακα- πάρα πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται εξαιτίας του δικτύου διανομής του φαρμάκου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι ασθενείς από την Κορινθία ή από τη Χαλκίδα βρήκαν τα αντιιικά φάρμακά τους στα νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ ασθενείς από το Αγρίνιο και άλλες περιοχές αναγκάστηκαν να στείλουν συγγενείς και φίλους τους μέχρι τα Ιωάννινα προκειμένου να προμηθευτούν το πολυπόθητο σκεύασμα…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, «παντού σε όλη τη χώρα ταλαιπωρούνται ψάχνοντας οι ασθενείς. Κάτοικοι της Αττικής αναγκάζονται να ψάχνουν τα αντιιικά φάρμακα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και τα βρίσκουν στην άλλη άκρη της Αττικής από εκεί που είναι το σπίτι τους. Πολλοί έχουν σοβαρά συμπτώματα και αναγκάζονται να ψάχνουν επιβαρύνοντας την υγεία τους, χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και διασπείρουν τον ιό. Πού είναι η ενημέρωση του κόσμου για το δίκτυο διανομής των αντιιικών φαρμάκων, για να γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν;»

Πώς χορηγούνται

Υπενθυμίζεται ότι για να χορηγηθούν αντιιικά σκευάσματα σε ασθενείς με κορονοϊό οι γιατροί θα πρέπει πρώτα να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα, με τα αιτήματα να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ΕΟΠΥΥ για έγκριση. Μόλις ωστόσο γίνει δεκτή η έγκριση, αρχίζει και ο «γολγοθάς» για τους ασθενείς, οι οποίοι είτε θα πρέπει να λάβουν τα φάρμακα με κούριερ στο σπίτι είτε θα πρέπει να τα αποκτήσουν από τα συμβαλλόμενα με τον ΕΟΠΥΥ φαρμακεία, επιδεικνύοντας τη συνταγή, ενώ στις γιορτές και τις αργίες, που είναι κλειστά τα φαρμακεία και δεν γίνονται παραδόσεις με κούριερ, οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους πρέπει να μεταβαίνουν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, προκειμένου να τα προμηθευτούν από εκεί.

Τονίζεται ότι το ίδιο ακριβώς πρόβλημα είχε προκύψει και κατά τις αργίες των Χριστουγέννων, με τον ΕΟΠΥΥ να εκδίδει διευκρινιστική ανακοίνωση, λέγοντας ότι τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς εντός του αστικού ιστού παραδίδονται εντός 24ώρου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα