Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου Φραντς Μπεκενμπάουερ

«Εφυγε» ο «Κάιζερ»

Παγκόσμιος θρήνος για τον χαμό του Φραντς Μπεκενμπάουερ! Ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου «έφυγε» σε ηλικία 78 ετών βυθίζοντας στη θλίψη την ποδοσφαιρική κοινότητα.

  • Από τον Χάρη Δάντση

Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας έχοντας υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις στην καρδιά και μία στο ισχίο, ενώ από το 2019 είχε χάσει την όρασή του από το δεξί του μάτι. Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί και χθες άφησε την τελευταία του πνοή. Τραγική ειρωνεία πως χθες έκανε πρεμιέρα στον αέρα του ARD το ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού που αφορά τη ζωή του και τα πεπραγμένα του ως ποδοσφαιριστή, προπονητή και παράγοντα.

Εμβληματική μορφή

Ο «Κάιζερ» ή αλλιώς «αυτοκράτορας» υπήρξε εμβληματική μορφή και ένας από τους σημαντικότερους του αθλήματος. Δεν είναι τυχαίο πως η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου τον ανέδειξε ως τρίτο καλύτερο ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα μετά τους Πελέ και Γιόχαν Κρόιφ και θεωρείται ακόμη και σήμερα ο κορυφαίος αμυντικός όλων των εποχών. Ως αρχηγός της τότε Δυτικής Γερμανίας την οδήγησε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, τρόπαιο που πανηγύρισε και ως προπονητής με τη χώρα του το 1990. Με την Μπάγερν Μονάχου αναδείχτηκε πέντε φορές πρωταθλητής Δυτικής Γερμανίας, όπως και τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ στην πορεία του κέρδισε δύο φορές τη Χρυσή Μπάλα. Ως προπονητής καθοδήγησε ακόμη τη Μαρσέιγ και την Μπάγερν, ενώ ανέλαβε και διοικητικά πόστα.

Στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του γίνεται αναφορά στην υπόθεση εμπλοκής του σε παράνομο χρηματισμό αξιωματούχων του ποδοσφαίρου προκειμένου να «εξασφαλίσει» τις απαραίτητες ψήφους από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA (κυρίως από την Ασία και την Αφρική) για να πάρει το Μουντιάλ 2006 η Γερμανία.

«Ολα αυτά είναι ψέματα και ανοησίες. Με κάλεσαν, τους είπα ό,τι είχα να πω και όπως είδατε δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς όμως κάποιοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και εσύ δεν έχεις καμία πιθανότητα να νικήσεις τις φήμες. Γι’ αυτό και εγκατέλειψα αυτήν την προσπάθεια και έκτοτε δεν έχω πει τίποτα για το θέμα» είχε δηλώσει το 2018, όταν βραβεύτηκε σε ειδική τελετή με το Βαυαρικό Αθλητικό Βραβείο ως ο κορυφαίος αθλητής του περασμένου αιώνα. Εκείνη ήταν μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του «Κάιζερ», ο οποίος λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε δεν είχε μπορέσει να βρεθεί στην κηδεία του αγαπημένου φίλου και συμπαίκτη (στην ομάδα Κόσμος της Νέας Υόρκης) Πελέ. Αξίζει να σημειωθεί πως είχε ιδρύσει το «Ιδρυμα Φραντς Μπεκενμπάουερ» προκειμένου να υποστηρίξει άτομα με αναπηρίες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα