Φυσικές καταστροφές και καταστροφολογία

Ο σεισμός που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία έλκει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά όχι πάντα για ανθρωπιστικούς λόγους. Στο ενδιαφέρον ορισμένων προσώπων αλλά και επαγγελματιών υπάρχουν πολλά «Ρίχτερ» νοσηρότητας.

Είναι γνωστό και, δυστυχώς, αναμενόμενο σε κάθε τόπο όπου σημειώνεται μεγάλο γεγονός, το οποίο προκαλεί χιλιάδες θανάτους, ανθρώπινο πόνο και μεγάλες και κατεπείγουσες επισιτιστικές και λοιπές ανάγκες, να συρρέουν διάφορα «κοράκια» για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Οι μαυραγορίτες, οι τοκογλύφοι, οι πλιατσικολόγοι και όλα τα ομοειδή κατακάθια πάντοτε τριγυρνούν γύρω από τα συντρίμμια, για να αποκομίσουν όσο περισσότερο κέρδος μπορούν.

Επίσης, υπάρχει και το φαινόμενο της υποκρισίας και της εμπορίας ανθρώπινου πόνου και από ΜΜΕ, που βρίσκουν σε κάθε θανατικό ευκαιρία για αύξηση των μεριδίων τηλεθέασης και προσέλκυσης κοινού, αλλά και από πολιτικούς, οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν όλους όσοι τους παρακολουθούν ότι είναι… πιο ανθρώπινοι και πιο ευαίσθητοι από τους αντιπάλους τους.

Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, οι πολίτες παρακολουθούν έκπληκτοι έναν άτυπο διαγωνισμό καταστροφολογίας από «ειδικούς». Σεισμολόγοι αλλά και εκπρόσωποι άλλων επιστημονικών κλάδων έχουν αρχίσει να πλειοδοτούν σε εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις. Από τη μία, υπάρχουν προειδοποιήσεις (αρκούντως αόριστες για να μην εκτεθούν όσοι πέσουν έξω) ότι στη χώρα μας μπορεί να γίνει -και μάλιστα σύντομα- μεγαλύτερο σεισμικό γεγονός από εκείνο που χτύπησε τη Συρία και την Τουρκία κι, από την άλλη, οι ίδιοι άνθρωποι έχουν ήδη αρχίσει την καταμέτρηση… θυμάτων.

Αυτού του είδους οι συμπεριφορές και δηλώσεις πόρρω απέχουν από το να υπηρετούν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αντισεισμική προστασία. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εντείνουν το αίσθημα της αδιάκοπης ανησυχίας, που κατατρώγει τα σωθικά των Ελλήνων από την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο και να εκθέτουν τους καταστροφολόγους στα μάτια όσων έχουν ορθή κρίση.

Μόλις η κοινή γνώμη άρχισε να νιώθει μια σχετική ανακούφιση από την ύφεση της καταστροφολογίας των τηλεγιατρών, οι οποίοι προέβλεπαν μέτρα για την πανδημία μέχρι το 2030, ενέσκηψαν οι σεισμολόγοι των 8,5 Ρίχτερ.

Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν θα έβλαπτε…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα