Αναδρομικά: Η ΑΑΔΕ διέγραψε τους παράνομους φόρους!

Η υπόθεση αφορά 95.000 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν λάβει εκπρόθεσμα… ραβασάκια για ποσά που εισέπραξαν από το ’09 έως το ’14

Στη διαγραφή παράνομων φόρων που είχαν επιβάλει σε συνταξιούχους για αναδρομικά προχωρά η ΑΑΔΕ. Την υπόθεση είχε ανακινήσει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και αφορά περίπου 95.000 συνταξιούχους, στους οποίους η Εφορία είχε αποστείλει εκπρόθεσμα… ραβασάκια για ποσά που είχαν λάβει από το 2009 έως το 2014 στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.

Καθώς, όμως, αυτά έφτασαν στους αποδέκτες τις πρώτες ημέρες του 2020, παρήλθε η προβλεπόμενη εκ του νόμου πενταετία, πέραν της οποίας ισχύει παραγραφή.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 η ΑΑΔΕ διαπίστωσε πως οι υποθέσεις χιλιάδων συνταξιούχων, οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά το 2013 και δεν τα δήλωσαν το έτος 2014, θα παραγράφονταν την 31η Δεκεμβρίου του 2019. Μπροστά στον κίνδυνο παραγραφής εστάλησαν με τη μορφή του κατεπείγοντος οι «πράξεις προσδιορισμού του φόρου», οι οποίες, όμως, έφτασαν στα χέρια των υπόχρεων τις πρώτες ημέρες του 2020.

Τα διοικητικά εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έκριναν ότι η κοινοποίηση της πράξης θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας παραγραφής και όχι μεταγενέστερα.

Δηλαδή, οι υπόχρεοι θα έπρεπε να έχουν λάβει τις πράξεις προσδιορισμού φόρων και προστίμων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Το ίδιο έκανε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αμετάκλητη απόφασή του, όμως τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΑΑΔΕ έκαναν… το κορόιδο, περιμένοντας υποτίθεται να καθαρογραφεί η απόφαση. Επιπλέον, ο Χρήστος Σταϊκούρας αρνήθηκε να συναντήσει εκπροσώπους του ΕΝΔΙΣΥ που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο, ενώ δεν καταδέχθηκε ούτε να απαντήσει σε ερώτηση για το θέμα στη Βουλή.

Έπειτα από κωλυσιεργία σχεδόν δύο ετών, η ΑΑΔΕ… εδέησε να εφαρμόσει την απόφαση και προχώρησε στη διαγραφή των φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων σε συνταξιούχο που είχε καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή στην Αρχή. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καλεί όσους αφορά το θέμα το συντομότερο δυνατό να καταθέσουν τα έγγραφα της ενδικοφανούς προσφυγής εμπρόθεσμα στις αρμόδιες ΔΟΥ, ώστε να «σβηστούν» οι φόροι, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα