Το Eurogroup αποφασίζει για το πακέτο νέων μέτρων

Εξοφλήθηκε πλήρως, μέχρι τελευταίου σεντ, το ΔΝΤ, αλλά θα παραμείνει στην Ελλάδα για… ενισχυμένη εποπτεία!

Την έγκριση του Eurogroup για τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, ύψους 2 δισ. ευρώ που σχεδιάσει να καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε να πάρει το «πράσινο φως» για ένα νέο πακέτο μέτρων, το οποίο προτίθεται να ανακοινώσει για τους μήνες μετά τον Μάιο, υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων, αλλά και της οργής της κοινωνίας για την πρωτοφανή ακρίβεια. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεσμοθετηθεί ότι θα συνεχιστεί είναι το επίδομα βενζίνης, ύψους… 15 ευρώ τον μήνα.

Ο «πονοκέφαλος» του οικονομικού επιτελείου έγκειται στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν αναμένεται να λάβει απολύτως καμία απόφαση για κοινή δράση πριν από τις 16 Μαΐου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να βάλει «χέρι» στον Προϋπολογισμό για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος, αυξάνοντας το έλλειμμα.

Στο τραπέζι βρέθηκε ακόμα και το σενάριο της πλήρους απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και το ενδεχόμενο η Μόσχα να κλείσει τη στρόφιγγα προς τις χώρες της Ε.Ε.

Στην πλήρη αποπληρωμή των δανείων που είχε διαθέσει στην Ελλάδα τα χρόνια των Μνημονίων προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τα τελευταία 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν απομείνει και έληγαν έως και το έτος 2024. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ παραμένει στην Ελλάδα ως σύμβουλος στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, ενώ θα διατηρήσει τους τακτικούς ελέγχους στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του.

«Κλείνει ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, από την πρόωρη αποπληρωμή εξοικονομούνται σχεδόν 230.000.000 ευρώ, τα οποία όμως έχουν ήδη διατεθεί για το πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα