Αγνοούν αποφάσεις του ΣτΕ για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Με ανοχή Σταϊκούρα, το Υπερταμείο επιμένει να ελέγχει παρανόμως την πλειοψηφία των μετοχών τους

Περίεργες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, αντίστοιχα. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο φορέων, το Υπερταμείο, με την ανοχή του υπουργού Οικονομικών και των διοικήσεων των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, επιμένει να ελέγχει παρανόμως την πλειοψηφία των μετοχών των δημόσιων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης ευτελίζοντας τη Δικαιοσύνη και το δημόσιο συμφέρον, παρά τις αποφάσεις 190 & 191/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως υπενθυμίζουν, το ανώτατο δικαστήριο με τις δύο αποφάσεις του, με συντριπτική πλειοψηφία, ακύρωσε ήδη από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους τη μεταβίβαση των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Οι εν λόγω αποφάσεις, 190 & 191/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, εκδόθηκαν σε συνέχεια της 1906/2014 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.

«Εκεί που οι κυβερνήσεις αποδείχτηκαν ανίκανες ή άβουλες να προστατεύσουν τη δημόσια διαχείριση του σημαντικότερου αγαθού για την επιβίωση του ανθρώπου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, επικαλούμενο το Σύνταγμα, είχε το ανάστημα να διασώσει τη διαχείριση του φυσικού αυτού αγαθού από τις προσπάθειες παράδοσής του στους κανόνες της αγοράς» υπογραμμίζουν.

Έπειτα από πέντε μήνες από την ακύρωση της μεταβίβασης των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων (19 Αυγούστου για την ΕΥΔΑΠ και 8 Σεπτεμβρίου για την ΕΥΑΘ), ο υπουργός Οικονομικών και το Υπερταμείο δεν έχουν ακόμη προβεί στις διαδικαστικές ενέργειες, ώστε να επιστρέψουν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, όπως διέταξε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με άμεσο πλέον κίνδυνο το Υπερταμείο να αποκομίσει παρανόμως ακόμη και το τρέχον μέρισμα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Επιπλέον, από δημόσιες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου και του υπουργού Οικονομικών, προκύπτει ότι επιχειρεί νέα νομοθετική κατασκευή, με σκοπό να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, κατά προφανή καταστρατήγηση όσων έχει κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα