Τεράστια κοροϊδία Σταϊκούρα για τις αυξήσεις στις συντάξεις

Ο υπουργός τολμά να παρουσιάζει ως κυβερνητική γενναιοδωρία την εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί από το… 2016

Να χρυσώσει το χάπι για την ασφυκτική πίεση που ασκείται στα νοικοκυριά από το τσουνάμι των αυξήσεων σε όλα τα βασικά αγαθά επιχείρησε άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας κοροϊδεύει τους πολίτες, «σερβίροντας» ξανά τις ίδιες αυξήσεις στις συντάξεις που θα δοθούν από τον Ιανουάριο του 2023, δηλώνοντας ότι αυτές θα είναι «μεγαλύτερες του αναμενομένου». Βέβαια, οι όποιες αυξήσεις δοθούν σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών, πόσο μάλλον για να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται δε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν αποτελούν προϊόν κάποιας πολιτικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς έχουν ψηφιστεί από το 2016 και προβλέπονται από τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16). Επιπλέον, η παρούσα κυβέρνηση δεν ορίζει ούτε το ύψος των αυξήσεων, για τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών διαφημίζει ότι θα είναι καλύτερες από τις προβλέψεις. Ο λόγος είναι ότι το ύψος των αυξήσεων αποτελεί συνάρτηση του ύψους του πληθωρισμού και της αύξησης του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 4387/2016 (άρθρο 14), όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4670/2020 (άρθρο 25), προβλέπει: «Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή».

Επομένως, οι αρχικές εκτιμήσεις για αυξήσεις στις συντάξεις πέριξ του 5% είναι πλέον ανεπίκαιρες καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα – χθες ανακοινώθηκε στο 11,6% για τον Ιούλιο και, επομένως, ίσως να ξεπεράσουν το 6%. Το αποκορύφωμα της πολιτικής χυδαιότητας είναι το γεγονός ότι δεν θα δουν όλοι οι συνταξιούχοι τις αυξήσεις αυτές, καθώς η Ν.Δ., παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της, διατήρησε τον βασικό πυρήνα του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Έτσι, από τους 2.500.000 και πλέον συνταξιούχους, από τις αυξήσεις αποκλείονται περίπου οι 850.000.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα