Σταϊκούρας: Φταίνε οι προηγούμενοι για τις ποινές-χάδι στη φοροδιαφυγή

Απάντηση στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τις ποινές σε υποθέσεις φοροδιαφυγής που προβλέπονται στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), που ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε σε τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρίθηκε σκόπιμο να αλλάξει τη συγκεκριμένη διάταξη. Επομένως, θα μπορούσε βάσιμα να συμπεράνει κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του συμφωνούν με την ελάφρυνση των ποινών για φοροδιαφυγή!

Όπως επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ, ο νέος Φορολογικός Κώδικας «σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει ούτε αλλαγές σε ποινές που επιβάλλονται για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής ούτε καμία άλλη τροποποίηση υφιστάμενου νόμου». Μάλιστα, αναφέρει πως «δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τις ποινές που επιβάλλονται για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής και προβλέπονται από τον νέο Ποινικό Κώδικα, τον νόμο 4619/2019 που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και ο οποίος λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά κατά τη διαδικασία της νομοθετικής κωδικοποίησης».

Εξηγώντας περαιτέρω τις διατάξεις που ψηφίστηκαν, το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει πως «με τα άρθρα 463 και 83 του νέου Ποινικού Κώδικα μειώθηκαν οι ποινές για διάφορα ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και η φοροδιαφυγή για την πλειοψηφία των περιπτώσεων».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 463 παρ. 3 του νέου Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ότι: «Οπου σε ειδικούς νόμους απειλείται κάθειρξη έως 10 έτη, επιβάλλεται ποινή μειωμένη κατά το άρθρο 83 περίπτωση δ. Η πράξη διατηρεί τον κακουργηματικό χαρακτήρα της». Επομένως, οι προβλέψεις του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αντιστοιχούν στα οριζόμενα των άρθρων 463 παρ. 3 και 83 περ. δ του νέου Ποινικού Κώδικα, δηλαδή τη φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή την κάθειρξη έως έξι έτη.

Αναφέρει, δε, πως τα ανωτέρω εφαρμόζονται ήδη από τα ποινικά δικαστήρια και τον Αρειο Πάγο, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο εφαρμόζει τον επιεικέστερο ποινικό νόμο, δηλαδή τον νέο Ποινικό Κώδικα, και για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής που έχουν διαπραχθεί σε χρόνο προ της ενάρξεως ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα