Εγκρίθηκε το χάπι για τον κορονοϊό

Σύντομα θα έρθει και στην Ελλάδα, όπως δηλώνει η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, αλλά παραγγέλθηκαν μόνο 10.000

Την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει με μονότονο τρόπο να ισχυρίζεται πως το μοναδικό όπλο που έχουμε ενάντια στον κορονοϊό είναι τα εμβόλια, η επιστημονική κοινότητα κάνει άλματα προόδου και, όπως έγινε χθες γνωστό, το πρώτο χάπι κατά του κορονοϊού θα είναι πλέον διαθέσιμο για τον κόσμο.

Το ελπιδοφόρο χάπι της Merck έλαβε έγκριση για χρήση στη Βρετανία, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει νέα έξαρση του ιού και να τελειώσει τον εφιάλτη που επανέρχεται με τις νέες μεταλλάξεις που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, ενώ, όπως ανακοίνωσε χθες η Μίνα Γκάγκα, σύντομα το χάπι αυτό θα έρθει και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε πως θα έρθουν στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες τα μονοκλωνικά φάρμακα, ενώ γίνονται συνεννοήσεις με την εταιρία που τα παράγει για την εισαγωγή χαπιών Merck. Ωστόσο -όπως είπε-, έχουμε 6.800 κρούσματα και θα έρθουν 10.000 χάπια. «Μέχρι εκεί, δεν θα έρθουν 100.000. Αν υποθέσουμε ότι θα τα πάρουν όλοι -που δεν θα τα πάρουν όλοι-, η ποσότητα είναι τεράστια. Ελπίζουμε να μη χρειαστούν. Είναι πιο ασφαλές να προλάβουμε με το εμβόλιο τα κρούσματα παρά να τα θεραπεύσουμε» δήλωσε.

Η εταίρα Merck δήλωσε χθες ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) χορήγησε άδεια για το φάρμακο, με όνομα Lagevrio, για ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid.

Η MHRA συνέστησε τη χρήση του φαρμάκου όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με Covid και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ η κυβέρνηση της Βρετανίας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα διευκρινίσουν εν ευθέτω χρόνω πώς θα χορηγείται αυτή η θεραπεία κατά του Covid-19 στους ασθενείς.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη έγκριση που παίρνει το εν λόγω φάρμακο, το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα