Ο Covid έκοψε 6 μήνες από το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων

Κόλαφος τα στοιχεία της Κομισιόν! Χαμηλότερες του μέσου όρου της Ε.Ε. οι δαπάνες για την Υγεία

Σοκάρουν τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας από την Κομισιόν, καθώς ανακοίνωσε πως εξαιτίας του κορωνοϊού η χώρα μας κατέγραψε μείωση έξι μηνών όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής! Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, με τίτλο «Προφίλ Υγείας 2021» και την οποία θα έπρεπε να έχει ήδη διαβάσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερο από ό,τι στο σύνολο της Ε.Ε., αλλά το 2020 κατέγραψε μείωση της τάξης των έξι μηνών λόγω των επιπτώσεων της νόσου Covid-19.

Ειδικότερα, το 2020 το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα αντιστοιχούσε σε 81,2 έτη και παρά τη μείωση ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο για το σύνολο της Ε.Ε. (80,6), αλλά χαμηλότερο σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της νότιας και δυτικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, παρότι η Ελλάδα επλήγη λιγότερο σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η νόσος ευθύνεται για έναν στους 25 θανάτους το 2020. Παρά τη μείωση πάντως των έξι μηνών, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα το 2020 ήταν περίπου κατά μισό έτος υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Το 2020 η νόσος Covid-19

ευθυνόταν για περίπου 5.000 θανάτους στην Ελλάδα (4% του συνόλου των θανάτων), ενώ ως το τέλος Αυγούστου του 2021 καταγράφηκαν επιπλέον 8.680 θάνατοι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορούσε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Το σωρευτικό ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο Covid-19 ως το τέλος Αυγούστου του 2021 ήταν περίπου 20% χαμηλότερο στην Ελλάδα από τον μέσο όρο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. (1.270 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι περίπου 1.590).

70% υψηλότερος

Ο αριθμός υπερβαλλόντων θανάτων μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020 (περίπου 8.500) ήταν κατά 70% υψηλότερος από τους θανάτους λόγω της νόσου Covid-19, ενώ περισσότεροι από τους μισούς υπερβάλλοντες θανάτους σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βγάζει στα «μανταλάκια» την κυβέρνηση ακόμα και για το σκέλος των δημόσιων δαπανών για την υγεία, καθώς επισημαίνει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αρκετά χαμηλότερη θέση από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Ειδικότερα, το 2019 η Ελλάδα διέθεσε 7,8% του ΑΕΠ στην υγεία σε σύγκριση με 9,9% που διατέθηκε στο σύνολο της Ε.Ε.

Το ίδιο έτος οι κατά κεφαλήν δαπάνες ανήλθαν σε 1.603 ευρώ (προσαρμοσμένο ποσό ανάλογα με τις διαφορές στην αγοραστική δύναμη), ποσό το οποίο είναι χαμηλότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της Ε.Ε. (3.523 ευρώ).

Η χρηματοδότηση από το Δημόσιο ως ποσοστό των συνολικών δαπανών για την υγεία ήταν 60% το 2019, ένα ποσοστό το οποίο είναι το δεύτερο χαμηλότερο μετά την Κύπρο και σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. (80%).

Επίδειξη μισανθρωπίας από Βασιλακόπουλο κατά ανεμβολίαστων

Ο Ιανουάριος του 2022 έκλεισε με 2.710 θανάτους και με τα νοσοκομεία στο όριο της λειτουργικής κατάρρευσης. Το πανελλήνιο έχει συγκλονιστεί από τα συνταρακτικά αποτελέσματα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα για την κατάσταση των ΜΕΘ, ενώ οι υγειονομικοί επιμένουν να μιλούν για «άδικους θανάτους» ασθενών.

Παρ’ όλα αυτά, ένας καθηγητής Πνευμονολογίας επιλέγει για ακόμα μία φορά να εκδηλώσει το μίσος του απέναντι στους ανεμβολίαστους συνανθρώπους του και να προκαλέσει ξανά μια αχρείαστη πόλωση.

Φυσικά, πρόκειται για τον -περιώνυμο πλέον- Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο οποίος αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία πως είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος των πιο ακραίων κύκλων αυτής της ανάλγητης κυβέρνησης. Κρίνοντας προφανώς εξ ίδιων, καθώς, πέρα από δημόσιος υπάλληλος, εργάζεται και στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν», ο κ. Βασιλακόπουλος έφτασε στο αδιανόητο σημείο να δικαιολογήσει τις ακραία αντικοινωνικές του θέσεις, υποστηρίζοντας πως ο ελληνικός λαός είναι… πλούσιος! Συγκεκριμένα, ο καλύτερος εκπρόσωπος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι το μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ δεν αποδίδει, επειδή το ύψος του είναι μικρό για έναν «πλούσιο λαό»! Επιπλέον, αμφισβήτησε ότι τα υφιστάμενα πρόστιμα θα εισπραχθούν, κι έτσι επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πρότασή του να εισπράττονται κατευθείαν από την πηγή, δηλαδή τη σύνταξη ή τον μισθό!

«Δεν είναι σοβαρή υποχρεωτικότητα αυτή η οποία επεβλήθη και γι’ αυτό δεν έχει πιάσει. Είμαστε ένας πλούσιος λαός, είναι 6.000-7.000 υγειονομικοί που αντέχουν επί έξι επτά μήνες χωρίς μισθό. Εγώ δεν αντέχω να ζήσω έξι επτά μήνες χωρίς μισθό, δεν βγαίνω. Τι είναι 100 ευρώ για τον άλλον τον πλούσιο; Θα τα δώσει κανείς; Οχι, είμαι σίγουρος. Πιστεύετε ότι θα τα πληρώσει κάποιος ή θα εισπραχθούν; Χρειάζονται πιο “δύσκολα” πρόστιμα, στην “πηγή”…» δήλωσε!

Μάλιστα, ο κ. Βασιλακόπουλος προχώρησε και σε διευκρίνιση, μη τυχόν και τον… παρεξηγήσει το Μαξίμου, και πρόσθεσε χωρίς ντροπή: «Αν το πρόστιμο αφαιρείτο από τη σύνταξη, αντί για 220.000, θα είχαμε 450.000 με 500.000 εμβολιασμένους»!

Τραγωδία! 113 θάνατοι, 18.825 «θετικοί», 561 διασωληνωμένοι και 521 εισαγωγές

Με τραγικούς αριθμούς συνεχίζεται ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 100 για μία ακόμα ημέρα. Μπορεί και χθες ο ΕΟΔΥ να ανακοίνωσε 106 θανάτους, όμως, με την ενσωμάτωση των θανάτων που καταγράφηκαν τη Δευτέρα αλλά δεν ενσωματώθηκαν στο δελτίο της Τρίτης, ο συνολικός αριθμός των θανάτων του τελευταίου 24ώρου ανέρχεται σε 113. Την ίδια ώρα μείωση σημειώθηκε στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία έπεσαν κάτω από τις 20.000, οι διασωληνωμένοι παρέμειναν σταθερά κοντά στους 550, ενώ είχαμε σημαντική αύξηση των εισαγωγών.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.825. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.984.544 (ημερήσια μεταβολή +1,0%), εκ των οποίων το 49,8% αφορά άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 429 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Συνολικά έγιναν 311.547 τεστ (28.338 μοριακά και 283.209 rapid), με τον δείκτη θετικότητας να ανεβαίνει στο 6%. Οι 113 νέοι θάνατοι ασθενών από τον Covid-19 ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 23.721, ενώ το 95,1% των νεκρών είχε υποκείμενο νόσημα ή / και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 561 (62,4% άνδρες), η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη, και το 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή / και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 440 (78,43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (21,57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.060 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 521 (ημερήσια μεταβολή +14,76%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 454 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 35 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Ξεσηκωμός γιατρών στο «Παπανικολάου»: Βάζουν οφθαλμιάτρους σε μονάδες Covid!

«Εγκλημα»! Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που συμβαίνει στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλουν 36 γιατροί με εξώδικο προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, οι οποίοι αποκαλύπτουν την απίστευτη απόφαση να αναλαμβάνουν νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό γιατροί άλλων ειδικοτήτων. «Οφθαλμίατροι και χειρουργοί μπαίνουν υπεύθυνοι παρακολούθησης ασθενών με Covid, χωρίς να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για την αντιμετώπιση της ασθένειας, κινδυνεύοντας να πεθάνει κάποιος στα χέρια τους και να καταστραφεί η καριέρα τους» λέει στη «δημοκρατία» η δικηγόρος των γιατρών Φωτεινή Παρίντα, η οποία έστειλε το εξώδικο στο «Παπανικολάου».

Οι καταγγελίες είναι σοβαρότατες και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ακόμη και παρέμβαση εισαγγελέα. «Πριν κάνουμε οτιδήποτε, απευθύνθηκα στο Διοικητικό Εφετείο και οι δικαστές μόλις άκουσαν τι συμβαίνει έμειναν εμβρόντητοι» τόνισε η δικηγόρος. Το πρόγραμμα εφημεριών του «Παπανικολάου» καταρτίζεται από τη διοικήτρια, η οποία, λόγω έλλειψης ειδικοτήτων, τοποθετεί γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων στην παρακολούθηση ασθενών με Covid, κάτι για το οποίο διαμαρτύρονται οι γιατροί, οι οποίοι θεωρούν μη σύννομη την απόφαση και αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στο εξώδικό τους: «Η ένταξη των ιατρών του χειρουργικού τομέα στις εφημερίες των μονάδων Covid είναι μη νόμιμη για τους κάτωθι λόγους:

• η ακριβής εκτέλεση του προγράμματος των εφημεριών είναι υποχρεωτική και οποιαδήποτε παρέκκλιση συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

• Η απασχόληση χειρουργών σε μονάδες Covid, εκτός του ότι παραβιάζει τη σύμβαση εργασίας, αντίκειται και στον νόμο, δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες εφημερίες πραγματοποιούνται από τους ιατρούς του ΕΣΥ στο τμήμα τους και όχι εκτός αυτού.

• Παράλληλα, η συμμετοχή ειδικών χειρουργών, που δεν έχουν την απαιτούμενη εξειδίκευση που διαθέτουν παθολόγοι και πνευμονολόγοι, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους ίδιους τους ιατρούς όσο και για τη δημόσια υγεία.

Πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, όταν υποχρεούνται να εφημερεύσουν, ως μόνοι ειδικοί ιατροί, στις μονάδες Covid, χειρουργοί που δεν έχουν το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτών των ασθενών στερώντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες τους από τους νοσηλευόμενους στις χειρουργικές κλινικές τους ασθενείς, που έχουν απόλυτη χρεία αυτών;»

«Αποποιούμαστε ρητά και κατηγορηματικά οποιασδήποτε αστικής ή ποινικής ευθύνης μας από τυχόν ιατρικό λάθος που θα επισυμβεί κατά τη νοσηλεία ασθενών Covid. Θα προσφύγουμε ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου αιτούμενοι την ακύρωση του παράνομου προγράμματος των εφημεριών».

Τι απαντά η διοίκηση

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε και με το γραφείο επικοινωνίας του «Παπανικολάου», από όπου μας είπαν ότι «κλήθηκε από τη διοικήτρια του νοσοκομείου η πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Θεοδώρα Αστέρη να πει τη γνώμη της για το θέμα και ανέφερε ότι οι χειρουργοί με τους αναισθησιολόγους είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και ο νόμος καλύπτει τις αποφάσεις για τις εφημερίες, από τη στιγμή που το νοσοκομείο σταμάτησε τα χειρουργεία και παίρνει γιατρούς άλλων ειδικοτήτων με ποσόστωση. Πρέπει να κληθούν κι άλλοι γιατροί, δεν φτάνουν γιατί το νοσοκομείο σχεδιάζει και ρυθμίζει ανάλογα με τις φάσεις της πανδημίας. Ολοι πρέπει να βοηθήσουν».

«Έκρηξη» κρουσμάτων και νοσηλειών στην Κρήτη

«Εκρηξη» κρουσμάτων καταγράφεται στις Φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού, όπου βρέθηκαν θετικοί στον ιό αρκετοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι και κρατούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά νοσούν 18 άτομα, ενώ έκλεισαν 11 κελιά στα οποία φιλοξενούνταν τόσο νοσούντες όσο και άλλοι κρατούμενοι που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα και έχουν τεθεί σε καραντίνα. «Το πρόβλημα διογκώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του καταστήματος κράτησης της Νέας Αλικαρνασσού, Νίκος Φιλιππάκης.

Όπως εξήγησε, ήδη παρατηρείται αναταραχή μεταξύ των κρατουμένων που τις τελευταίες ημέρες παραμένουν έγκλειστοι στα κελιά τους σε καραντίνα. Την ίδια ώρα, όμως, οι σωφρονιστικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την επικείμενη διόγκωση του προβλήματος, καθώς στις φυλακές συνεχίζονται κανονικά όλες οι δραστηριότητες, όπως τα επισκεπτήρια, οι άδειες και οι μεταγωγές.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική και στην υπόλοιπη Κρήτη, καθώς τα νοσοκομεία της μετρούν καθημερινά νέες νοσηλείες ασθενών με Covid-19. Το τελευταίο 24ωρο νοσηλεύονται στα νοσοκομεία συνολικά 244 άνθρωποι με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 26 είναι διασωληνωμένοι. Τη μεγαλύτερη πίεση συνεχίζει να δέχεται το Νοσοκομείο των Χανίων, ενώ χθες παρατηρήθηκε αύξηση νοσηλειών και στο ΠΑΓΝΗ.

Μεσσηνία, Αγρίνιο

Τέλος, αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ο νομός Μεσσηνίας, με αρκετά μεγάλο ποσοστό να αφορά παιδιά. Χθες, τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας δύο εκ των τριών παιδικών τμημάτων του 1ου Δημοτικού Παιδικού και Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Καλαμάτα, μετά την εμφάνιση δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου, μετά τον εντοπισμό πέντε κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των ασθενών, με αποτέλεσμα γιατροί και νοσηλευτές να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Ωστόσο, όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά. Με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, το επισκεπτήριο θα απαγορεύεται για τις επόμενες ημέρες, ενώ οι πέντε ασθενείς της Παθολογικής που νοσούν τέθηκαν σε απομόνωση προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη διασπορά.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα