Covid: Επιστροφή στη χρήση της μάσκας!

Συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Λοιμώξεων και προσανατολίζεται στη σύσταση να φοριέται σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ

Επιστρέφει η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Λοιμώξεων, υπό τη σκιά των αυξημένων κρουσμάτων που παρατηρούνται κατά τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και τη χαμηλή προσέλευση των συμπολιτών μας για την επικαιροποιημένη δόση κατά των υποπαραλλαγών της Ομικρον.

Οπως έγινε γνωστό, τα επιδημιολογικά στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας απασχόλησαν ιδιαίτερα την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό κατά τη συνεδρίασή της, καθώς αναμένεται να εκδηλωθεί μια περαιτέρω «εκτόξευση» των κρουσμάτων αμέσως μετά τις γιορτές. Γι’ αυτό τον λόγο, οι ειδικοί προσανατολίζονται στην εξαγγελία ισχυρών συστάσεων, κυρίως προς τους ηλικιωμένους και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, αναμένεται σύντομα να απευθύνουν σύσταση για υποχρεωτική χρήσης μάσκας στα νοσοκομεία, ωστόσο αυτό θα αποφασίζεται κατά περίπτωση από τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων.

Επιπλέον, εν όψει της Πρωτοχρονιάς και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, οι ειδικοί αναμένεται να συστήσουν την προληπτική διενέργεια τεστ πριν από το γιορτινό τραπέζι, ενώ θα απευθύνουν εκ νέου ισχυρή σύσταση στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς διαπιστώνεται ότι τα ποσοστά των εμβολιασμένων με τα νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια κυμαίνονται σε χαμηλά ποσοστά. Τέλος, οι επιστήμονες επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει μια ενημερωτική καμπάνια που θα αφορά τους γιατρούς για τη χρήση των αντιιικών φαρμάκων που μπορούν να αποτρέψουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τη σοβαρή νόσηση, την εισαγωγή σε νοσοκομείο, τη διασωλήνωση και τον θάνατο από κορονοϊό.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη έξαρση αναπνευστικών ιώσεων, εποχικής γρίπης και κορονοϊού, εξέλιξη που επισπεύδει τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως τη χρήση μάσκας και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ. Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 128 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 61 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 9.259 rapid tests, από τα οποία βρέθηκαν θετικά τα 1.625 (17,55%). Από αυτές τις περιπτώσεις, 831 αφορούν άνδρες και 794 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη.

Τέλος, τα στοιχεία που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας καταγράφουν ότι μόνο την περασμένη Τετάρτη εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας 306 άτομα με κορονοϊό, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας, με τους επιστήμονες να εκφράζουν τους φόβους τους, καθώς, όπως τονίζουν, το ΕΣΥ δεν θα αντέξει μια νέα πίεση, ζητώντας από τους πολίτες να εμβολιαστούν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα