Οι εξαγωγές φαρμάκων φέρνουν νέες ελλείψεις

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντιδρά στην απόφαση του ΕΟΦ να άρει την απαγόρευση σε 137 σκευάσματα, τα οποία «θα στερηθεί ο Ελληνας ασθενής»

Την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκάλεσε η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων να άρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, καθώς θα προκαλέσει νέο κύκλο ελλείψεων.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο ΠΦΣ διαφωνεί με την απόφαση «για την άρση απαγόρευσης των εξαγωγών σε 137 σκευάσματα σε φαρμακευτικές κατηγορίες, όπως αυτές των αντιπηκτικών, ινσουλινών, αντιεπιληπτικών, αντιψυχωσικών, καρδιολογικών και αναπνευστικών, σε φάρμακα για την οστεοπόρωση και σε κολλύρια για το γλαύκωμα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πρωτότυπα φάρμακα που αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έχουν εκλείψει από την αγορά, λόγω ακριβώς των παράλληλων εξαγωγών, με αποτέλεσμα ο Ελληνας ασθενής να τα έχει στερηθεί».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δηλώνει κάθετα αντίθετος με την απόφαση αυτή, η οποία εκτιμά πως θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο την ανασφάλεια στους πολίτες για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής. «Πιστεύουμε ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία μας, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά τα προμηθευόμαστε υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες» αναφέρει χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου ο ΠΦΣ και συνεχίζει: «Οι φαρμακοποιοί στενά, συστηματικά και άμεσα θα ενεργοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης διαθεσιμότητας φαρμάκων, καταγγέλλοντας και στα ΜΜΕ την έλλειψή τους, όπως και τα φαινόμενα αδυναμίας προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες».

Παράλληλα, ο οργανισμός κάνει σαφές πως με τη συγκεκριμένη απόφαση ήρθη η απαγόρευση εξαγωγής και των παιδικών εμβολίων, που εδώ και χρόνια βρίσκονταν σε καθεστώς προστασίας από τις εξαγωγές. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αγωνίες μας και οι προβληματισμοί μας θα διαψευστούν και όλα θα λειτουργήσουν με γνώμονα την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, ανεξάρτητα από την ταυτόχρονη επιχειρηματική εξαγωγική δραστηριότητα ομάδας επιχειρηματιών την οποία επιτρέπει πλέον η απόφαση της κυβέρνησης» σημειώνει στο δελτίο Τύπου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και καταλήγει:

«Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εξαφανιστούν τα φάρμακα από τα φαρμακεία και επανέλθουμε σε απαράδεκτες και τραγικές καταστάσεις αδυναμίας εκτέλεσης των συνταγών των ασθενών, την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα