Τον Νοέμβριο στην Ελλάδα το εμβόλιο

Αν οι τελικές δοκιμές πάνε καλά τον Οκτώβριο, η χώρα θα παραλάβει 600.000 δόσεις,  σύμφωνα με την Κομισιόν.

Ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα νέα αναφορικά με τη διάθεση του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού είδαν χθες από τις Βρυξέλλες το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον Νοέμβριο το πολυαναμενόμενο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο, με τις δόσεις για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υπολογίζονται περίπου σε 30.000.000 – κάτι που σημαίνει πως για την Ελλάδα θα αντιστοιχούν σχεδόν 600.000.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο εν λόγω αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους, αν τα αποτελέσματα της 3ης φάσης των δοκιμών, που ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο, είναι θετικά, τότε θα αρχίσει άμεσα η διάθεση του εμβολίου.

Η συζήτηση βέβαια αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, της εταιρίας από την οποία έχουν αγοράσει δόσεις όλα τα κράτη-μέλη. Με την Κομισιόν να έχει την πεποίθηση πως μετά την πρώτη παράδοση των 30.000.000 εμβολίων θα φτάσουμε τελικά στις 300.000.000 δόσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Πάντα κατά τα λεγόμενα του Ευρωπαίου αξιωματούχου, υπάρχουν έξι πιθανά εμβόλια στα οποία επενδύει η Κομισιόν, τα κράτη-μέλη έχουν παραγγείλει διαφορετικές δόσεις από καθένα από αυτά, ωστόσο όλες οι χώρες έχουν επενδύσει στην AstraZeneca.
Τα ερωτήματα που τίθενται βέβαια τώρα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που θα διατεθούν τα πρώτα 600.000 εμβόλια που θα έρθουν στη χώρα μας. Ποιες κοινωνικές ομάδες θα εμβολιαστούν με προτεραιότητα; Αλλά και πότε θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα την αμέσως επόμενη παρτίδα που θα της αντιστοιχεί από τη μεγάλη αγορά που θα κάνει σε εμβόλια η Ε.Ε.; Συγχρόνως, στο τραπέζι παραμένει το ερώτημα αναφορικά με την ισχύ των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Θα χαλαρώσουν στο μεσοδιάστημα αυτό ή θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται το ίδιο αυστηρά;

Όπως και να ‘χει, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στο μέτωπο της μάχης που δίνεται για το εμβόλιο που θα αντιμετωπίσει τον Covid-19, ενώ η επιστημονική κοινότητα αναζητά ταυτόχρονα και τη θεραπεία για τον ιό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα