Οστεοαρθρίτιδα ώμου: Αίτια-Συμπτώματα-Θεραπεία

Τι ορίζεται ως οστεοαρθρίτιδα ώμου;

Στην οστεοαρθρίτιδα ώμου προκαλείται η καταστροφή της αρθρικής επιφάνειας της ωμογληνοβραχιόνιας άρθρωσης. Η κινητικότητα του ώμου περιορίζεται ενώ ο πόνος βαθμιαία αυξάνεται. Διακρίνεται σε Πρωτοπαθή και Δευτεροπαθή. Η πρώτη περίπτωση εμφανίζεται λόγω ηλικίας ή κληρονομικότητας. Η δεύτερη περίπτωση οφείλεται σε τραυματισμούς ή την παχυσαρκία καθώς ο φυσιολογικός χόνδρος δέχεται αυξημένες φορτίσεις.

Ποια είναι τα αίτια

Τα αίτια για την Πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα δεν είναι σαφή. Όσον αφορά τη Δευτεροπαθή μπορεί να οφείλεται σε:

  • Χρόνια φθορά των αρθρικών επιφανειών
  • Κάταγμα της κεφαλής του βραχιονίου
  • Κάταγμα της ωμογλήνης
  • Μεγάλη ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου
  • Φλεγμονώδη ή ρευματοειδή Αρθρίτιδα
  • Μικροβιακές λοιμώξεις
  • Ηλικία
  • Φύλο (Επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες)
  • Κληρονομικότητα
  • Παχυσαρκία

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι πόνος στον ώμο που οδηγεί σε περιορισμό των συνήθων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Παρατηρείται, επίσης, πόνος κατά τη στροφή ή την απαγωγή του ώμου.

Ποια είναι η θεραπεία;

Όταν η πάθηση αυτή βρίσκεται στα αρχικά στάδια, προτείνεται συντηρητική αγωγή με φυσικοθεραπείες, αντιφλεγμονώδη ή παυσίπονα, ενδαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέος και αυξητικών παραγόντων για περιορισμό του πόνου ή επιβράδυνση της εξέλιξής της.

Η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία είναι η αρθροσκόπηση ώμου. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, όπου δημιουργείται μια μικρή οπή 1 εκ. για να εισέλθει μια κάμερα 4 χιλ. ώστε να γίνει εκτίμηση των μυών, των συνδέσμων, των τενόντων και του αρθρικού χόνδρου της άρθρωσης ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αποτελεσματικά. Για την πραγματοποίησή της γίνεται ολική νάρκωση ενώ ανάλογα την περίπτωση μπορεί να διαρκέσει από 30’ έως 1 ώρα.

Μπορεί, επίσης, να αντιμετωπιστεί με αρθροπλαστική του ώμου. Με τη μέθοδο αυτή, αφαιρούνται τα φθαρμένα τμήματα ενώ τα υγιή οστά προετοιμάζονται, ώστε να υποδεχθούν τα προθέματα. Στη συνέχεια τοποθετούνται υλικά συμβατά με το ανθρώπινο σώμα και στο τέλος γίνεται έλεγχος για την ανάταξη και τη σωστή κίνηση της άρθρωσης.

Και σε αυτή την περίπτωση γίνεται ολική αναισθησία και διαρκεί 60-80 λεπτά.

Υπάρχουν 2 είδη αρθροπλαστικής ώμου:

  • Ανατομική αρθροπλαστική ώμου: Αντικατάσταση της άρθρωσης με τεχνητή
  • Ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου: Αντιστρέφονται οι αρθρικές επιφάνειες και τοποθετείται μια σφαίρα στην περιοχή της ωμογλήνης. Το κοίλο τμήμα της τεχνητής πρόθεσης εισέρχεται στο βραχιόνιο οστό.

O Ορθοπεδικός Χειρουργός Πάντος Παναγιώτης δίνει πολύτιμες πληροφορίες στο άρθρο αυτό. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί του για να προγραμματίσετε το δικό σας ραντεβού και να λάβετε μια διάγνωση εξατομικευμένα για τη δική σας περίπτωση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα