«Μαύρο» στο ΕΣΥ ρίχνουν οι μισοί Ελληνες πολίτες

Χτύπησε «κόκκινο» η δυσαρέσκεια για τις δημόσιες δομές υγείας. Οι γιατροί σώζουν τη χαμένη τιμή του συστήματος.

Κατά 22,2% αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο η δυσαρέσκεια των πολιτών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΕΣΥ, με περισσότερους από έναν στους δύο Ελληνες να δηλώνουν απογοητευμένοι! Την ίδια ώρα σταθερή παραμένει η ικανοποίηση προς το ιατρικό προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας, η οποία ξεπερνά το 90%.

Τα ποσοστά αυτά, τα οποία είναι ενδεικτικά για τη χρόνια κατάσταση απαξίωσης που επικρατεί στο ΕΣΥ, αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών που καθημερινά επιτελούν το έργο τους κάτω από συχνά αντίξοες συνθήκες, αποτυπώθηκαν στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Για τις ανάγκες της έρευνας, που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ρωτήθηκαν 1.108 άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών που κατοικούν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, καθώς και 720 γιατροί διάφορων ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις απαντήσεις που συγκέντρωσαν οι δημοσκόποι, για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας στη χώρα σχεδόν ο 1 στους 2 ερωτηθέντες και συγκεκριμένα το 45,1% από το δείγμα του γενικού πληθυσμού δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας ούτε στο δημόσιο ούτε στο ιδιωτικό σύστημα υγείας, ενώ για το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,2%, με ικανοποίηση να δηλώνει το 28,7% των πολιτών. Παράλληλα, το 48,3% των γιατρών αξιολόγησε αρνητικά το σύστημα υγείας στη χώρα μας, δημόσιο και ιδιωτικό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 22,9%, με θετική αξιολόγηση να κάνει το 17,4%, για φέτος.

Αναφορικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΣΥ, το 56,9% των ερωτηθέντων δεν δήλωσε ικανοποιημένο από τις παροχές στο δημόσιο σύστημα υγείας, έναντι του 34,7% που ήταν πέρυσι, σημειώνοντας έτσι αύξηση κατά 22,2% σε έναν μόλις χρόνο. Ταυτόχρονα, καλή είναι η εντύπωση που αφήνουν οι γιατροί των δημόσιων δομών υγείας, με το 91,1% των ερωτηθέντων να εκφέρει ικανοποίηση, ενώ το 75,4% δήλωσε δυσαρεστημένο από την οργάνωση στις δομές υγείας και το 65,2% ότι επιλέγει να επισκεφτεί ιδιωτικά ιατρεία κι όχι νοσοκομεία.

Οι αλλαγές

Αλλα ευρήματα δείχνουν ότι οι αλλαγές που έφερε το νομοσχέδιο υγείας αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς θετικά σε ποσοστό 27,7% φέτος, έναντι 37,7% που ήταν πέρσι, ενώ αρνητικά διακείμενο είναι το 50,4% φέτος, έναντι 34,9% πέρσι. Επιπλέον, όσον αφορά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, υπέρ του να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους και να μη μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, τάσσονται το 78,5% του κοινού και το 90% των γιατρών. Τέλος, υπέρ της αύξησης των μισθών των γιατρών ΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου της Ε.Ε. τάχθηκαν το 82,8% των πολιτών και το 91,6% των γιατρών, ενώ υπέρ της θέσπισης κινήτρων για τη στελέχωση των άγονων και νησιωτικών περιοχών συντάχθηκαν το 97,3% των πολιτών και το 96,4% των γιατρών.

Οπως δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων της δημοσκόπησης ο γ.γ. του ΠΙΣ Δημήτρης Βαρνάβας, το ΕΣΥ εξελίσσεται σε «μεγάλο ασθενή», καθώς φαίνεται πως γίνεται απωθητικό για τους νέους γιατρούς και εξαντλητικό για το υπάρχον προσωπικό, το οποίο φθάνει «στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης», ενώ ανακοίνωσε ότι ο ΠΙΣ ετοιμάζει προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα για την καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας. «Στελέχωση, αύξηση μισθών και κίνητρα», αυτά είναι τα τρία μέτρα που πρέπει να ληφθούν ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Βαρνάβας, προκειμένου να ορθοποδήσει το σύστημα υγείας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα