Λαπαροσκόπηση: Πότε επιλέγεται για την αφαίρεση ινομυωμάτων και τη διάγνωση ενδομητρίωσης

Τα γυναικολογικά χειρουργεία στις μέρες μας γίνονται ως επί το πλείστον με λαπαροσκόπηση, μία μέθοδο που επιτρέπει ταχεία ανάρρωση στην γυναίκα και πολύ καλά αποτελέσματα.

Η αφαίρεση ινομυωμάτων μήτρας και η διάγνωση και θεραπεία ενδομητρίωσης είναι κάποιες από τις περιπτώσεις που μπορούν να βρουν θεραπεία με την λαπαροσκόπηση.

Διαγνωστική αξία

Όταν η λαπαροσκόπηση γίνεται για διαγνωστικούς λόγους ο γιατρός εισάγει ένα ειδικό ενδοσκόπιο στο εσωτερικό των κοιλιακών τοιχωμάτων για να τα ελέγξει. Η τομή πραγματοποιείται κάτω από τον αφαλό, η κοιλιά φωτίζεται και  χειρουργός βλέπει ξεκάθαρα το πρόβλημα.

Η όλη διαδικασία γίνεται με ολική αναισθησία και υπάρχει η δυνατότητα η όλη επέμβαση να μεταφερθεί σε dvd.

Θεραπεία ενδομητρίωσης

Η παραπάνω διαδικασία γίνεται για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Εφόσον η πάθηση υπάρχει στην γυναίκα, τότε δίδεται η ευκαιρία επί τόπου να διορθωθεί στην ίδια επέμβαση. Οι ενδμητριωσικές εστίες αφαιρούνται και η γυναίκα ελαφρύνεται από τα δύσκολα συμπτώματα που έχει στην έμμηνο ρύση ή απαλλάσσεται από την υπογονιμότητα.

Θεραπευτική αξία

Αφαίρεση ινομυώματος

Η αφαίρεση του ινομυώματος μήτρας αντί για λαπατοτομικά μπορεί πλέον να γίνει λαπαροσκοπικά, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει από χειρουργό με ειδίκευση, ώστε η επέμβαση να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Μετεγχειρητικά η γυναίκα σηκώνεται την επόμενη κιόλας μέρα ή την ίδια και πάει σπίτι της συνεχίζοντας κανονικά την καθημερινότητά της. Μετά από λίγες ημέρες μπορεί να επιστρέψει ακόμα και στην άσκησή της.

Άλλες επεμβάσεις εκτός από αφαίρεση ινομυώματος και θεραπεία ενδομητρίωσης, που η λαπαροσκόπηση έχει πρωτοστατήσει είναι ο καρκίνος μήτρας, η επέμβαση σαλπίγγων, αφαίρεση ωοθήκης κ.α.

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Αθήνα

Παναγιώτης Πολύζος

https://www.drpolyzos.gr/

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα