Κιρσοί και φλεβική ανεπάρκεια: Γιατί η θεραπεία τους δεν χωρά καμία αναβολή

Για την πλειονότητα των ασθενών που ταλαιπωρούνται από φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς κάτω άκρων, οι ζεστοί καλοκαιρινοί μήνες είναι μια δύσκολη εποχή καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν το πρόβλημα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο αισθητικό, όπως εσφαλμένα θεωρούν οι περισσότεροι, αλλά κυρίως ιατρικό καθώς η διαστολή των φλεβών, λόγω ζέστης, δυσκολεύει τη σωστή λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων που ευθύνονται για τη ομαλή ροή του αίματος.

Ο αγγειοχειρουργός Χαράλαμπος Ηλίας μας εξηγεί γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη να απευθυνθούμε στον ειδικό χωρίς καθυστέρηση, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς θα καταλάβω ότι πάσχω από φλεβική ανεπάρκεια ;

Στα αρχικά στάδια ο ασθενής αισθάνεται μια κόπωση στην ορθοστασία, οίδημα ειδικά στους αστραγάλους ,κράμπες ( και την νύκτα ),αίσθημα νυγμών (τσιμπήματα). Μερικές φορές ένα καφεοειδές χρώμα στο κάτω μέρος των ποδιών υποδηλώνει την έναρξη του προβλήματος.

Το καλοκαίρι τα συμπτώματα είναι πιο έντονα ακόμα και στα αρχικά στάδια λόγω της διάτασης των φλεβικών τοιχωμάτων, αύξηση της πίεσης και πρόκληση πόνου. Η χρήση ορμονικών σκευασμάτων και η εγκυμοσύνη επιδεινώνουν το φλεβικό πρόβλημα , όπως επίσης και τα ορθοστατικά επαγγέλματα.Σημαντικό είναι ότι 17-18% των ασθενών έχουν γενετική έλλειψη φλεβικών βαλβίδων ή δυσλειτουργία αυτών με αποτέλεσμα σε νεαρή ηλικία να εμφανίζουν εκτεταμένους κιρσούς.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τους κιρσούς στο παρακάτω video :

Αν οι κιρσοί αφεθούν χωρίς θεραπεία, ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για την υγεία μας;

Τα φλεβικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν σε οποιαδήποτε ηλικία , εκτός και αν ο ασθενής έχει υποστεί εν τω βάθει θρόμβωση ή αν είναι κατακεκλιμένος και το προσδόκιμο ζωής του είναι μικρό λόγω άλλων βαριών νοσημάτων. Τότε η επέμβαση δεν έχει ένδειξη παρά μόνο η συντηρητική αγωγή.

Αν το πρόβλημα μείνει χωρίς καμία θεραπεία συντηρητική ή χειρουργική , τότε με την πάροδο του χρόνου τα πόδια παραμορφώνονται, το χρώμα τους σκουραίνει, οι κιρσοί διογκώνονται και πονούν και μπορεί να εμφανιστούν δερματικές βλάβες που οδηγούν σε χρόνια δερματίτιδα , φλεγμονές, έκζεμα και άτονο έλκος. Σε άλλες περιπτώσεις συμβαίνουν θρομφοφλεβιτιδες επιφανειακές οι οποίες όμως πονούν πάρα πολύ, ταλαιπωρούν τον ασθενή και τον προδιαθέτουν σε κίνδυνο για εν τω βάθει θρομβώσεις .

Σε ποια σημεία διαφέρει η σύγχρονη θεραπεία των κιρσών, σε σχέση με τις προγενέστερες;

Η επεμβατική θεραπεία της φλεβικής  ανεπάρκειας και των κιρσών έχει τελείως αλλάξει από το 2007 και έπειτα. Με την βοήθεια και της τεχνολογίας χρησιμοποιούμε νέες τεχνικές  αναίμακτες και ενδοσκοπικές , όπως το ενδοαυλικό λέιζερ 1470 nm  το όποιο μας έχει βοηθήσει  να αντιμετωπίσουμε  την πάθηση ακόμα και σε προχωρημένα στάδια αλλά και σε παχύσαρκους ασθενείς που θα ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να χειρουργηθούν με την κλασσική μέθοδο. Το laser είναι μέθοδος γρήγορη, ανώδυνη, και αποτελεσματική στα χέρια έμπειρου και εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού .

Τελευταία εφαρμόζουμε και δύο νέες ενδοσκοπικές μεθόδους που είναι η ενδοαυλική βιολογική κόλλα  ( BIOGLUE),και η ο ενδοαυλικός καθετήρας μικροκυμάτων ( microwave) ECO. Ανάλογα βέβαια με την κάθε περίπτωση και τον κάθε ασθενή, επιλέγουμε την κατάλληλη μέθοδο.

Ο κύριος στόχος και των νέων μεθόδων είναι να μειώσουμε σε μηδενικό βαθμό τις ενοχλήσεις των ασθενών μετεγχειρητικά , αλλά και να έχουμε άριστα αποτελέσματα. Το λέιζερ 1470 nm αποτελεί μέχρι τώρα την χρυσή επιλογή (gold standard) παγκοσμίως για την θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας.

Δείτε περιστατικά κιρσών πριν και μετά

Τι πρέπει να γνωρίζoυμε για την επόμενη ημέρα μετά την επέμβαση;

Ο χρόνος αποθεραπείας δεν ξεπερνά τις δύο με τέσσερις ημέρες ακόμα και για σοβαρές περιπτώσεις, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου σε 2-3 ώρες.

Υπάρχουν ασθενείς που έχουν φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς αλλά δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Θα πρέπει να φορούν ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης ειδικά σε μεγάλα ταξίδια όπου υπάρχει κίνδυνος. Μπορεί να υποστούν θρόμβωση σε περίπτωση που πάσχουν ταυτόχρονα (χωρίς να το ξέρουν) από θρομβοφιλία , μια γενετική διαταραχή της πήξης, ετερόζυγη ή ομόζυγη.

Μετά την επέμβαση με ενδοαυλική μέθοδο  ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στα καθήκοντά του , νοιώθοντας μεγάλη ανακούφιση από τα συμπτώματα, χωρίς πόνο και χωρίς επιπλοκές σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση. Επανεξέταση γίνεται στον 6ο μήνα , στον χρόνο και κάθε 2-3 χρόνια  για την καταγραφή  της επιτυχίας της επέμβασης στην πορεία των ετών .

Τα αποτελέσματα  της μεθόδου σύμφωνα και με τις διεθνείς μελέτες αγγίζουν το 95-97% στα δυο χρόνια , ποσοστό που είναι από τα πιο υψηλά. Το μικρότερο ποσοστό υποτροπής οφείλεται στο μικρότερο ποσοστό νεοαγγειογένεσης σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση όπου εκεί η υποτροπή φτάνει το 20%, λόγω του τραύματος  που προδιαθέτει σε δημιουργία νεόπλαστων αγγείων. Επίσης άλλη αιτία υποτροπής είναι καινούριες φλέβες που παρήγαγε το σώμα και έγιναν ανεπαρκείς μετά από π.χ μια εγκυμοσύνη, λήψη ορμονών, κάποιον τραυματισμό κ.α . Ακόμα και στα τελειότερα χειρουργικά χέρια το ποσοστό υποτροπής είναι της τάξης του 3-4% για τους λόγους αυτούς και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί.

Διαβάστε τι λένε οι ασθενείς για τον Αγγειοχειρούργο Χαράλαμπο Ηλία

Dr Χαράλαμπος Ηλίας, Αγγειοχειρουργός- Αγγειολόγος, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικού Κέντρου VENOUS ENDOVASCULAR.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλ. 694 426 1464 & 210 7296277 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr.

Ακολουθήστε τον Χαράλαμπο Ηλία σε Facebook & Instagram.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα