Η σύγχρονη αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας

Η αιμορροϊδική νόσος γνωστή ως αιμορροΐδες είναι μια πολύ συχνή πάθηση η οποία έχει την αιτία της στη συμφόρηση και διόγκωση του αιμορροϊδικού ιστού του πρωκτού με αποτέλεσμα την αιμορραγία. Εμφανίζεται εξ’ ίσου και στα δυο φύλα ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 50 ετών.

Στα αρχικά της στάδια, η αιμορροϊδοπάθεια δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Η συμπτωματολογία της σε πιο προχωρημένο στάδιο μοιάζει με άλλες παθήσεις της πρωκτικής περιοχής όπως η ραγάδα δακτυλίου, τα ορθοπρωκτικά αποστήματα και τα περιεδρικά συρίγγια. Συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας είναι η αιμορραγία, ο κνησμός, πόνος, αποβολή βλέννης, αίσθημα ατελούς αφόδευσης κ.ά.

Θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας

Αρχικά, ο εξειδικευμένος χειρουργός θα αποκλείσει την παρουσία άλλων παθήσεων και θα εντοπίσει το στάδιο της νόσου μέσα από την εξέταση της ορθοσκόπησης. Η ορθοσκόπηση θα βοηθήσει στο να διερευνήσει την πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος του ορθού.

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας είναι στοχευμένη και εξατομικευμένη και εξαρτάται από το στάδιο της νόσου.

Σε ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια 1ου βαθμού και ορισμένοι με 2ου βαθμού η αντιμετώπιση είναι κατά βάση συντηρητική και αφορά την αντιμετώπιση του αιτιολογικού παράγοντα ιδίως της δυσκοιλιότητας. Η αύξηση των φυτικών ινών και του νερού είναι σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κινητού, tablet και η ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών τα οποία οδηγούν σε μακρά παραμονή στη λεκάνη.

Η φαρμακευτική αγωγή για τη δυσκοιλιότητα είναι απαραίτητη όταν η αφόδευση γίνεται συχνότητα άνω των 3 ημερών ή εάν χρειάζονται παραπάνω από 5 λεπτά για να ξεκινήσει η αφόδευση. Η χρήση καθαρτικών θα πρέπει να γίνεται με προσοχή όπως επίσης και η χρήση τοπικών αλοιφών ιδιαίτερα εάν περιέχουν κορτιζόνη.

Οι επιλογές για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων 3ου και 4ου βαθμού είναι χειρουργικές. Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη σκληροθεραπεία, την εφαρμογή ελαστικών δακτυλίων, την ανοικτή αιμορροϊδεκτομή (Milligan-Morgan), την κλειστή αιμορροϊδεκτομή (Ferguson-Healon) και τη μέθοδο Longo. Υπάρχουν και οι πιο Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας με Laser και Υπερήχους Doppler.

Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας με Laser και Υπερήχους

Θεραπεία απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με Doppler HAL-RAR

Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με καθοδήγηση από υπέρηχο Doppler αποτελεί μία  πρωτοποριακή μέθοδο στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους βαθμούς των αιμορροΐδων που προκαλούν συμπτώματα. Πλέον για την εφαρμογή της μεθόδου χρησιμοποιείται το τελευταίας γενιάς ασύρματο υπέρηχο Doppler TRILOGY το οποίο έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στον εντοπισμό των αιμορροϊδικών αρτηριών.

Μέσα από τη χρήση ειδικού πρωκτοσκοπίου στο οποίο είναι προσαρμοσμένος υπέρηχος Doppler γίνεται εντοπισμός των αγγείων που τροφοδοτούν τους αιμορροϊδικούς όζους. Τα αγγεία αυτά (αρτηρίες) απολινώνονται με ειδικά απορροφήσιμα ράμματα διακόπτοντας την παροχή αίματος στις αιμορροϊδες οι οποίες ατροφούν και σταδιακά συρρικνώνονται. Η αναισθησία που χρησιμοποιείται συνήθως είναι βαθιά μέθη ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και γενική αναισθησία.

Η μέθοδος HAL-RAR είναι αναίμακτη, σύντομη σε διάρκεια και ουσιαστικά ανώδυνη καθώς μπορεί να συνοδεύεται από ελάχιστο ή ανύπαρκτο πόνο μετεγχειρητικά. Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει πρόπτωση των αιμορροΐδων από τον πρωκτικό δακτύλιο αυτή διορθώνεται την ίδια στιγμή. Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην εργασία του και στις καθημερινές ασχολίες του από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Θεραπεία Αιμορροϊδοπλαστικής με Laser

Η χρήση Laser αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης των αιμορροΐδων με σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για το χειρουργό αλλά περισσότερο για τον ασθενή. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με 2ου έως 4ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια με κυκλική ή εντοπισμένη μορφή, με ή χωρίς συνοδό πρόπτωση.

Αρχικά γίνεται επισκόπηση του πρωκτού με ειδικό πρωκτοσκόπιο και εντοπίζεται ο αιμορροϊδικός όζος προς θεραπεία. Γίνεται μία μικρή τομή 2mm περίπου στο όριο του δέρματος του πρωκτού και εισάγεται η οπτική ίνα Laser κωνικού άκρου έως τη βάση του αιμορροϊδικού όζου. Η ενέργεια του Laser 1470nm προκαλεί απολίνωση μέσω θρόμβωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών, συρρίκνωση του αιμορροϊδικού πλέγματος διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα του σφιγκτήρα αλλά και του υπερκείμενου βλεννογόνου.

Το αποτέλεσμα είναι η αντιμετώπιση της αιμορραγίας, η ελάττωση του όγκου των αιμορροΐδων και η υποχώρηση των συμπτωμάτων. Με την πάροδο των ημερών, τα αποτελέσματα της θεραπείας γίνονται όλο και πιο εμφανή καθώς οι αιμορροϊδικοί όζοι συρρικνώνονται, επανέρχονται στη φυσιολογική τους θέση εντός του ορθού. Την ίδια στιγμή αναπτύσσεται ινώδης ιστός ο οποίος καθηλώνει τον βλεννογόνο εμποδίζοντας μελλοντική υποτροπή ή/και πρόπτωση.

Η αιμορροϊδοπλαστική με τη χρήση Laser αποτελεί ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο. Δε συνοδεύεται από τις σημαντικές επιπλοκές άλλων χειρουργικών τεχνικών και δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την αιμορροϊδοπάθεια αποτελεσματικά ανεξάρτητα από το στάδιο εμφάνισης.

Το Θεραπευτήριο Αθηνών διαθέτει όλο τον σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για την ασφαλή επίλυση του προβλήματός σας.

Το τμήμα χειρουργικής πρωκτού του Θεραπευτηρίου Αθηνών είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας (Laser, μέθοδος υπερήχων Doppler, συριγγοσκόπιο VAAFT) τα οποία δίνουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης παθήσεων όπως οι αιμορροΐδες, τα περιεδρικά συρίγγια, κύστες κόκκυγα με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

Επικοινωνήστε με το Θεραπευτήριο Αθηνών στα τηλέφωνα 2108236721-23, 2108835655, για να κλείσετε το ραντεβού σας στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής μας στο χειρουργικό τμήμα και να ξεκινήσετε άμεσα τις διαδικασίες για τη λύση του προβλήματός σας με ασφάλεια και οικονομία χρόνου.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα